DNA wil snelle actie regering over Rosebel/Nieuw Koffiekamp
18 Jul 2013, 14:20
foto
De afgebrande auto van Rosebel Gold Mines/Iamgold.


De Nationale Assemblee heeft vandaag dringend verzocht dat de regering kordaat ingrijpt in de uit de hand gelopen situatie tussen goudmaatschappij Rosebel Gold Mines/Iamgold en de illegale goudzoekers gisteravond. Zij zijn verwijderd uit het concessiegebied. Hierna is een auto van de maatschappij in brand gestoken.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering meegedeeld dat zij de regering al heeft gevraagd later op de dag het parlement zo omstandig mogelijk te informeren over de situatie. Namens de coalitie zei Diana Poki, dat de fractie het afkeurt dat de gouddelvers ertoe zijn overgegaan vernielingen aan te richten. Zij mogen het recht niet in eigen handen nemen. In één adem voegde zij er aan toe niet te kunnen begrijpen dat de commissie Ordening Goudsector niet in staat blijkt te zijn de situatie met de gouddelvers onder controle te houden, ertoe over is gegaan de bezittingen van de illegale gouddelvers te vernietigen. Dit heeft geleid tot tegenacties van de mannen.

Oplossen vraagstuk
Poki verwijt de regering dat de mannen van Makamboa een gebied te hebben aangewezen om naar goud te zoeken "pe gowtu no de". Namens de oppositie zei fractieleider Radjkoemar Randjietsingh van het Nieuw Front dat wat er is gebeurd, niet geaccepteerd moet worden in een beschaafde samenleving. Enerzijds begrijpt hij dat het gaat om een groep mensen die bestaanszekerheid nodig heeft. Anderzijds keurt ook hij het af dat de mannen tot vernielingen zijn overgegaan.

De politicus zei dat ook de maatschappij belangen heeft en recht op bescherming. Randjietsingh verwijt de regering ervan wel in staat te zijn grote lappen gronden en concessies af te staan aan de coalitie gelieerde personen maar het probleem van de gouddelvers maar niet oplost. Beide sprekers hebben dringend verzocht dat de regering snel het parlement informeert en actie onderneemt. "Waar is de president", riepen enkele assembleeleden door de vergaderzaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May