LVV stopt acuut import runderen Dominicaanse Republiek
17 Jul 2013, 10:00
foto


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft per direct de import van runderen uit de Dominicaanse republiek stopgezet. Aanleiding is de ontdekking van leverbot infectie tijdens de keuring van het vlees in het slachthuis. Volgens onderdirecteur Veeteelt, Edmund Rozenblad, is er absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat leverbot niet kan worden overgebracht van runderen op de mens. Er hoeft ook geen vrees te bestaan voor het eten van rundvlees, omdat de infectie alleen de lever van de dieren aantast.

Rozenblad zegt aan Starnieuws dat de leverafwijking is geconstateerd tijdens het slachten van importvee uit de Dominicaanse Republiek. Nader onderzoek heeft aangetoond dat het hier gaat om een parasiet, die overigens ook is aangetroffen in de dieren. “Voor het vlees is er geen probleem. Het verlies is alleen voor het lever- en het maagdarm-pakket”, stelt Rozenblad. Behalve het acuut stoppen van importen uit de Dominicaanse Republiek, worden alle dieren die eerder geïmporteerd zijn, sneller geslacht en het vlees onderzocht. Er is meteen contact opgenomen met het importland. Afgesproken is dat daar wordt nagetrokken van welk veebedrijf de dieren komen, terwijl ook bij andere veebedrijven moet worden nagetrokken of er sprake is van leverbot infectie.

Onderscheid mens en dier
Veehouder Laurence Pereira, die zich vaker heeft verzet tegen de import van runderen, zegt mede om het gevaar van deze leverbot infectie en besmetting van andere dieren, dat hij er vroegtijdig voor heeft gewaarschuwd geen runderen te importeren uit vooral Brazilië en ook de Dominicaanse Republiek. Volgens hem is er wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid en kan de infectie worden overgebracht op de consument die het vlees nuttigt. Dit wordt niet alleen tegengesproken door LVV, maar ook door parasitoloog Lesly Resida, die directeur is van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Resida zegt dat er goed onderscheid gemaakt moet worden om welke leverbot parasiet het gaat. “Er is leverbot bij dieren en bij mensen. Runderen kunnen leverbot krijgen bij het grazen langs goten en trenzen waar de parasiet in een slak zit. Deze tast de lever- en galgangen aan van het dier en zorgt voor vermagering, plotselinge dood bij schapen, geelzucht, geen eetlust bij de dieren terwijl de melkproductie achteruit gaat. Bij jonge dieren zijn de verliezen groot.

Geen paniek zaaien
De menselijke variant kan worden verkregen bij vissen die de slak hebben ingeslikt en het eten van gras. Mensen kunnen geen dierlijk leverbot krijgen, tenzij de ontlasting van het dier wordt gegeten”, legt de parasitoloog uit. Het relaas van zowel Resida als dat van Rozenblad komt overeen met informatie op het internet van veterinaire diensten en onderzoeksinstanties in het buitenland.

Rozenblad zegt dat de import van de runderen vanuit de Dominicaanse Republiek wordt gedaan door de ondernemer Geert van Dijk. “Alles gebeurt wel onder controle van de veterinaire inspectie. Alle dieren worden onderzocht. Het gaat om de import van slacht- en kweekdieren. De leverbot infectie is bij drie slachtdieren uit de laatste import opgemerkt. Er zijn 115 dieren geïmporteerd waarvan vijftien voor kweek en honderd voor slachting. Het is regel dat de importdieren na aankomst voor de periode van een maand in quarantaine worden gehouden en onderzocht. Elke slachting moet dan ook legaal in het slachthuis plaatsvinden”, zegt Rozenblad. Hij wijst er op dat er geen onnodig paniek gezaaid hoeft te worden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May