Vicepresident bespreekt details NZV met sociale zaken
16 Jul 2013, 08:10
foto
Vicepresident Robert Ameerali


Vicepresident Robert Ameerali heeft maandag de detail zaken rond de nieuwe ziektekostenverzekering doorgepraat met de leiding en medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Hij heeft naar verluid veel vrees weggenomen dat met de invoering van de nieuwe ziektekostenverzekering veel taken van het ministerie overbodig zouden zijn geworden.

“Geen enkel kantoor hoeft te vrezen voor het voortbestaan. Uw taak wordt intensiever”, zei Ameerali. Volgens hem worden de taken integendeel specifieker en heeft de regering het nodig dat dit ministerie zich daarop goed voorbereid.
Sozavo zal zich in de komende periode speciaal moeten gaan bezighouden met het opschonen van het on- en minvermogen-bestand en het registeren van personen tot 16 jaar en ouderen vanaf 60 jaar die in aanmerking komen voor de ziektekostenverzekering.

Rond de 30.000 personen die de algemene oudedagsvoorziening krijgen, moeten worden geregistreerd. De vicepresident maakt de berekening dat 20.000 van deze personen niet langer in aanmerking komen voor een sociale kaart van het ministerie. Die mensen vallen vanaf 1 juli onder het bestand van 60 plussers die recht hebben op de ziektekostenverzekering. Vroeg of laat zullen we alle sociale kaarten intrekken”, zegt Ameerali. Het is de taak van het ministerie er voor te zorgen dat de kosten voor deze personen op de rekening van Self Reliance worden overgeschreven die belast is met de uitvoering van de nieuwe regeling.

Nieuwe definitie
Ditzelfde geldt ook voor de groep van 0 tot en met 16 jaar. Hier gaat het om ongeveer 150.000 personen, waarvan zo een 120.000 uit het bestand van sociale zaken worden verwijderd. Een deel van hen was particulier verzekerd. Ongeveer 100.000 worden door de verzekeraar overgenomen. Personen in beide categorieën die bij het Staatsziekenfonds zijn verzekerd, blijven bij die verzekeraar, tenzij zij in aanmerking komen voor een sociale kaart.

Ameerali zegt dat met het wegvallen van de kosten, het ministerie veel meer financiële ruimte zal hebben om andere zaken binnen haar takenpakket uit te voeren. De uitgifte van sociale kaarten zal blijven bestaan. Alleen zal volgens de vicepresident het bestand kleiner, transparanter en eerlijker worden gemaakt. Het zal uitsluitend gelden voor Surinamers en zal er een nieuwe definitie komen wie wel of niet wordt gerekend tot on- en minvermogen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May