DUS wil Saramaccaners beter positioneren
16 Jul 2013, 14:00
foto
Jafeth Dieko, voorzitter van Democratie Unie Suriname.


De politieke organisatie, Democratie Unie Suriname (DUS) wil binnenlandbewoners een alternatief bieden en werken aan een voor hen betere positie. Dit is een van de aandachtspunten waar de partij zich de komende periode sterk voor zal inzetten. De politieke organisatie wil zich in de komende achttien maanden gaan voorbereiden om deel te nemen aan de verkiezingen in 2015.

Campagneleider Romeo Dieko, zegt aan Starnieuws dat de positie van de Saramaccaanse gemeenschap, door de jaren heen sterk achteruit is gegaan. Ook binnen de bestaande partijen van het binnenland, heeft deze gemeenschap een zwakke positie. Dieko vindt dat binnen de BEP, die oorspronkelijk was opgericht door Saramaccaners, niet meer te merken. Die is overgenomen door de Aucaners, ook het bestuur bestaat uit Aucaners”, zegt Dieko. Hij vindt niet dat met deze zienswijze gedaan wordt aan een eng groepsbelang. “Wij willen de dingen zeggen zoals ze zijn. Het gaat om de Saramaccaners net zoals het in andere partijen om een bepaalde etnische groep gaat, hoewel steeds wordt gesproken over nationale partijen”, meent Dieko.

Niet stilgezeten
De campagneleider zegt dat de partij sinds na de laatste verkiezingen niet stil is gebleven, maar ‘achter de schermen bezig is geweest en zich geconcentreerd heeft op de doelgroep. Er is en bewustwordingstraject uitgezet. Hiervoor is er elke zondagmiddag een radioprogramma vis radio Koyeba getiteld Taki fa a de. Dieko wijst er op dat vrijwel nergens of heel schaars op beleidsniveau en daaronder er Saramaccaners zijn vertegenwoordigd. Niemand zal het voor ons doen. Hoewel de partij open zal zijn voor anderen, willen we ons met name richten op de Saramaccaners”, zegt Dieko.

De partij zal haar komende activiteiten op 19 juli tijdens een persconferentie kenbaar maken. Dan zal ook kennis worden gemaakt met het bestuur, dat volledig bestaat uit Saramaccaners met als voorzitter Jafeth Dieko. Activiteiten die DUS gerealiseerd wil zien, zijn de bouw van een ziekenhuis in het Saramaccaans gebied, nabij Pokigron en betere schoolvoorzieningen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May