India verklaart meer dan 5.700 mensen dood
16 Jul 2013, 03:30
foto
De verwoestende kracht van de moessonregens waren voor de staat Uttarakhand ongekend.


De regering in de noordelijke Indiase deelstaat Uttarakhand zal de meer dan 5.700 mensen die nog vermist worden na de verwoestende overstromingen van vorige maand, dood verklaren. Hun families zullen een financiële compensatie krijgen.

Eerder hadden de autoriteiten bevestigd dat ongeveer 600 mensen waren gestorven. De vermisten worden nu verondersteld dood te zijn. Meer dan 100.000 mensen werden gered uit het Himalaya gebergte nadat meer dan 4.000 dorpen waren getroffen door overstromingen en aardverschuivingen.

De moessonregens in de regio Uttarakhand zijn dit jaar vroeg begonnen en worden verondersteld de zwaarste in 80 jaar te zijn. Rivieren die buiten hun oevers waren getreden, hebben hele dorpen van de staat weggeveegd. Veel toeristen bevonden zich in de regio vanwege het hoogseizoen.

Schadevergoeding
De belangrijkste minister van de staat Uttarakhand, Vijay Bahuguna, zei dat de regering "certificaten aan de families van de vermisten zou uitgeven, zodat de mensen meteen hun schadevergoeding krijgen". De vergoeding bedraagt 500.000 roepies (US$ 8.350) per slachtoffer, zeggen de ambtenaren.
Nochtans, zeggen de autoriteiten, dat het exacte aantal doden waarschijnlijk nooit bekend zal worden. Veel lichamen zijn weggespoeld of liggen begraven onder het puin. Sommige van de lichamen zijn teruggevonden in rivieren stroomafwaarts van de overstroomde gebieden. Ze zijn gecremeerd op de plaatsen waar ze zijn gevonden.

Een maand na de overstromingen, zijn nog veel van de getroffen gebieden geïsoleerd omdat verbindingswegen zijn weggespoeld. De regering heeft aangekondigd dat de tempel van de stad Kedarnath, één van de zwaarst getroffen gebieden, ten minste een jaar zal worden gesloten voor het publiek.
Ondertussen wordt moeizaam geprobeerd hulp te verlenen aan gemeenschappen in afgelegen gebieden, waar duizenden mensen die hun huizen hebben verloren, leven in tijdelijke kampen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May