Moiwana niet akkoord met intrek politie en brandweer
15 Jul 2013, 05:00
foto
Woningen te Moiwana die leeg staan.


De poging van minister Edward Belfort van Justitie en Politie om vijftien onbewoonde huizen van Moiwana te huren voor de politie en brandweer van Albina, is mislukt. Nabestaanden van de slachtoffers van Moiwana, die de bezitters zijn van de huizen, hebben dit pertinent afgewezen. Deze week zullen het dorpsbestuur, de districtscommissaris van Marowijne en ABOP-parlementariër Marinus Bee over dit besluit formeel worden geïnformeerd.

André Ajentoena, voorzitter van Stichting Moiwana, zegt aan Starnieuws dat hierover is vergaderd in het weekend. Vijf permanente bewoners waren vertegenwoordigd op de bijeenkomst. De nabestaanden gaven aan dat zij hun kostgrondjes bewerken en afhankelijk van de behoefte in het weekend of doordeweeks te Moiwana verblijven.

Wens minister
Maritha Ritfeld-Asontoe belast met de voorlichting van Justitie en Politie, bevestigt tegenover Starnieuws dat de minister had aangegeven dat inmiddels contact is gemaakt met Ajentoena. Die gaf op zijn beurt aan de bewindsman te kennen dat er een overleg zou komen met de bewoners. Belfort had tijdens zijn veldbezoek onlangs aan Albina, meegedeeld dat indien de woningbezitters akkoord gaan de politie en brandweer binnen afzienbare tijd hun intrek zouden nemen in de onbewoonde woningen. De minister benadrukte tijdens een persconferentie zich niet te kunnen indenken dat er mensen zullen zijn, die problemen hebben met zijn plan.

"De nabestaanden gaan niet akkoord met het verzoek van de minister, omdat de woningen in gebruik zijn", zegt Ajentoena. Zij vinden het erg dat het dorp nog steeds elektriciteit en leidingwater moet ontberen. "De veiligheidssituatie van de mensen en van het gebied is belangrijk", zegt Ajentoena. Hij merkt op dat veel nabestaanden getraumatiseerd zijn. "Het lukt de mensen niet om tot rust te komen", zegt Ajentoena.

Ontevreden over uitvoering vonnis
De beschikbaarheid van de woningen, zou volgens Alwin Pinas brandweer ressortcommandant van Albina, welkom zijn. "Het probleem van huisvesting heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het driejarig bestaan van de Brandweer in Albina", zegt Pinas. Hij geeft aan dat al twee brandweermannen uit Paramaribo te kennen hebben gegeven naar Albina te willen komen.

Ajentoena deelt mee dat de nabestaanden erg ontevreden zijn over de uitvoering van het Moiwana-vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens. Dat Hof heeft de Staat Suriname veroordeeld om de daders van de slachting in het dorp Moiwana, te berechten. "Er komt maar geen onderzoek in deze kwestie", zegt Ajentoena. Minstens negenendertig inwoners van dit dorp zijn op 29 november 1986 door een legereenheid gedood.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May