Aanpak criminaliteit prioriteit bij Hindostanen en Javanen
13 Jul 2013, 01:00
foto
Uitgesmeerd over een anderhalf jaar is 68% van de respondenten tevreden over de manier waarop het staatshoofd zijn taken uitvoert.


Hindostanen en Javanen vinden dat de regering de hoogste prioriteit moet geven aan het oplossen van het criminaliteitsvraagstuk. Creolen, marrons, indianen en de overige Surinamers vinden de aanpak van het huisvestingsprobleem het belangrijkst. In de jongste Idos-peiling is aan de 1.001 respondenten gevraagd naar de belangrijkste problemen die de regering zou moeten aanpakken.

Als tweede belangrijkste advies aan de president geven de indianen herschikking en ontbinden van de regering, terwijl zij het ook belangrijk vinden dat er iets gedaan wordt aan het tekort aan scholen en lokalen. De creolen steunen het advies van de indianen, maar voor deze groep geldt dat als de laatste prioriteit op een lijst van 5. Bij de Hindostanen en de gemengde bevolkingsgroep is er een behoefte aan betere en eerlijke communicatie tussen regering en het volk.

De laatste vier van de 20 adviezen die de ondervraagde kiezers geven, hadden te maken met kritiek op het beleid van president Bouterse. Zo zou het gedaan moeten zijn met het constante verwisselen van portefeuilles door de president, zou hij beter moeten opletten welke mensen hij om zich heen heeft, dat hij de juiste mensen op de juiste plaats moet zetten en dat hij zijn gedane beloften moet nakomen. Een deel van de kiezers adviseert het staatshoofd om samen met de vicepresident op te stappen.

De Idos-peiling in uitgevoerd in een periode waarin de president ‘drastische’ reshuffelingsmaatregelen in het vooruitzicht had gesteld. Het blijkt dat die uitspraak invloed heeft gehad op bepaalde vragen die het Idos heeft gesteld. Het onderzoek is verricht van 22 mei tot en met 16 juni in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie en Commewijne.

In de vier onderzochte districten is 71,3% van de respondenten tevreden met de manier waarop de president zijn werk doet. Over een periode van anderhalf jaar is gemiddeld 68% van de kiezers tevreden. Opmerkelijk is dat wanneer de kiezers hun tevredenheid over de regering-Bouterse of het regeerbeleid omzetten in een cijfer, deze gemiddeld 10 punten lager ligt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May