Idos-peiling: Prioriteitenlijst kiezer onveranderd
12 Jul 2013, 09:22
foto


De regering zal in haar resterende zittingsperiode de problemen van huisvesting, criminaliteit en hoge prijzen voor levens-onderhoud moeten oplossen. Ook moet zij een antwoord vinden op het scheppen van werkgelegenheid en de armoedebestrijding.

De jongste Idos-peiling wijst erop dat het gaat om dezelfde vraagstukken waarmee de regering-Venetiaan heeft gekampt en die mede ten grondslag hebben gelegen aan het verlies van het Nieuw Front bij de verkiezingen in 2010.

Idos heeft tussen 22 mei tot en met 16 juni 2013 een peiling verricht onder 1.001 kiezers. Het onderzoek is gedaan in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie en Paramaribo. Er is gebruik gemaakt van een aselecte steekproef uit 1.001 kiezers en een vragenlijst van een omnibus-onderzoek met daarin 7 vragen die de mening en situatie van kiezers meten. De peiling heeft een foutenmarge van ongeveer 3%.

Dezelfde problemen
Op de vraag ‘als u de president een advies mocht geven, wat zou u hem adviseren om te doen of aan te pakken’ kwamen twintig adviezen. 15% van de geïnterviewden had geen advies of vindt alles oké. Bovenaan de top 5 van de belangrijkste zaken die de president volgens de kiezers moet aanpakken staat het huisvestingsprobleem, gevolgd door de criminaliteit waarbij corruptie apart werd genoemd. Hoge prijzen voor levensonderhoud, werkgelegenheidsschepping en armoedebestrijding maken de top 5 af.

Opvallend is dat gelet op de volgorde van belangrijkheid van deze aan te pakken problemen er weinig tot geen verschil is in de volgorde bij vergelijkbare onderzoeken die het Idos tijdens de regeringen Venetiaan heeft uitgevoerd. Het verschil is dat de aanpak van criminaliteit in de periode van de tweede naar een zesde en lagere prioriteit verschoof. Idos concludeert dat dezelfde problemen waarvoor de kiezer in de periode Venetiaan om een oplossing vroeg, ook onder regering-Bouterse niet zijn veranderd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May