Middelbare on-line opleiding biedt ontwikkelingskansen
12 Jul 2013, 01:00
foto


In oktober start een nieuwe Middelbare Beroeps Opleiding (MBO) die kansen biedt aan drop-outs, personen die vroegtijdig het onderwijsproces hebben verlaten om te werken en die ongeacht hun leeftijd alsnog een middelbare schooldiploma willen behalen. Op deze opleiding kunnen drop-outs terecht vanaf de vijfde klas van de basisschool, maar ook eenieder die een diploma wil behalen”, zegt coördinator Ria Herfst aan Starnieuws.

De nieuwe MBO opleiding is een samenwerking tussen de International Business & Management Studies (IBMS) in Suriname en de Nederlandse Handels Academie (NHA). Met de fysieke begeleiding van het onderwijs op deze school is NHA belast. De directie in Suriname ligt in handen van Saties Mahadew en Egon Audhoe. De kosten voor elke opleiding bedragen euro 100 per maand. De student ontvangt een tablet met alle digitale informatie en hardkopie aan materiaal. Werkgevers die de studie voor een werknemer betalen, kunnen de status en vorderingen van hun werknemer eveneens bijhouden via een inlogsysteem.

Drie instapfases
De MBO-opleiding heeft drie instapfases en een aparte instapopleiding voor leerlingen die van het havo zijn afgehaakt. Deze groep wordt dan alsnog in de gelegenheid gesteld een middelbaar diploma te behalen met aansluiting op het hoger beroepsonderwijs. Deze leerlingen moeten dan wel deelnemen aan het havo eindexamen.

De nieuwe MBO-online opleiding biedt ontwikkelingsmogelijkheden in 25 studierichtingen. De opleiding begint daar waar de persoon heeft afgehaakt in het onderwijsproces. Leerlingen van de basisschool met een leeftijd vanaf 15 jaar komen terecht in fase 1. Leerlingen die de eindtoets van de basisschool niet hebben gehaald, komen terecht in fase 2. Leerlingen van het lbo en het mulo en degenen die hebben afgehaakt in het eerste leerjaar van een middelbare school of het schakeljaar niet hebben gehaald, komen in fase 3. Herfst zegt dat voor elke fase er een passend curriculum is ontwikkeld.

Het doel van deze opleidingen is ook om personen die werken de gelegenheid te bieden hun positie te verbeteren met kans op een hoger pensioen en laag geschoolden op te leiden tot middenklasse. “Veel mensen doen als gevolg van het functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) een bepaald werk, maar krijgen niet het salaris omdat zij het vereiste diploma niet hebben”, legt Herfst uit. De IBMS is gehuisvest in het Lalarookh gebouw. IBMS opereert al drie jaren in Suriname met de Pre HBO, HBO en Masters opleidingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May