Snowden wil naar Venezuela
09 Jul 2013, 13:00
foto


De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft officieel asiel aangevraagd in Venezuela. President Nicolas Maduro heeft dat gisteravond in Caracas bekendgemaakt.

In de afgelopen dagen heeft Maduro herhaaldelijk gezegd dat hij bereid is Snowden op humanitaire gronden asiel aan te bieden. Ook Bolivia en Nicaragua hebben zich bereid verklaard de Amerikaan onderdak te verschaffen.

Officieel moet er in Venezuela een beslissing worden genomen over de aanvraag van Snowden, die al meer dan twee weken vastzit in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. De klokkenluider van het Prism-schandaal heeft in meer dan 20 landen een aanvraag ingediend. In de meeste gevallen is zijn verzoek afgewezen of is er op een niet officiële manier geantwoord.

Washington wil dat de 30-jarige man aan de Verenigde Staten van Amerika wordt uitgeleverd. Snowden, die als IT-consulent voor de Amerikaanse NSA werkte, bracht begin juni aan het licht dat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten op grote schaal gebruik maken van internetspionage, via een geheim programma met de codenaam Prism.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May