'Caricom-leiders zetten de trend voor excuses en reparaties'
08 Jul 2013, 01:00
foto
Armand Zunder, voorzitter Surinaams Reparatie Platform.


Armand Zunder, voorzitter van Surinaams Reparatie Platform, is ingenomen met het standpunt van de Caricom-leiders. Zij hebben op de 34ste staatshoofdenvergadering op Trinidad & Tobago zaterdag besloten te gaan voor excuses van de voormalige kolonisatoren. Ze hebben zich uitgesproken voor reparatie van de genocide die onder de Inheemsen heeft plaatsgevonden en voor reparaties van de schade die door de slavernij is aangericht. "Nu gaat het echte werk beginnen", zegt Zunder aan Starnieuws.

Zunder meent dat dit besluit vooruitgang en ontwikkeling van de verschillende landen betekent. Al vanaf 2007 heeft een aantal Caribische leiders zich intensief ingezet om het vraagstuk van reparaties op de Caricom agenda te plaatsen. President Desi Bouterse heeft ook deelgenomen aan het slotdeel van de vergadering. De besluiten in Caricom worden in consensus genomen. Zunder is blij dat deze zaak de juiste wending heeft gekregen. Ook Suriname zal voortaan dit Caricom-standpunt verkondigen.

Belangrijk instrument
"Dit besluit zal de zaak van reparaties beslist goed doen, omdat er over dit onderwerp nog veel informatie aan de samenleving moet worden verstrekt. Interessant is overigens ook het standpunt van premier Baldwin Spencer van Antigua en Barbuda. Hij gaf aan de landen van het regionale blok de aanbeveling, dat er op het gebied van reparaties geen oppositie en coalitie in de politiek moet bestaan, omdat hij reparaties ziet als een belangrijk instrument voor de verdere ontwikkeling van de Caricom", stelt Zunder. Spencer zei dat de Europese landen nu rijk zijn en hun landen hebben kunnen opbouwen, mede dankzij slavenhandel en slavernij.

Zunder heeft aan de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname op 26 juni een petitie aangeboden. Hierin is dezelfde eis als die van de Caricom-leiders opgenomen, waarbij er ook is gevraagd dat de Nederlandse regering een instantie aanwijst, die namens haar met het Suriname Reparaties Platform in contact treedt over deze materie.
Zunder vindt dat er een brede organisatie moet komen van nazaten van de Inheemsen en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Hierna zal er een intensieve informatiecampagne worden opgezet, zodat het voor de gehele bevolking duidelijk wordt wat reparaties zijn en waarom het om een rechtvaardige historische, economische en morele eis gaat. Zunder voorziet met reparaties voor genocide, slavenhandel en slavernij "dat nu daadwerkelijk kan worden gewerkt aan het herschrijven van de Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaams, of nog mooier een Caribisch perspectief".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May