Asabina: Minister Belfort moet aan zelfreflectie doen
07 Jul 2013, 04:00
foto
Ronny Asabina, fractieleider BEP


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie moet voorkomen dat hij het etiket opgeplakt krijgt, dat hij aan zelfverheerlijking en sensatiezucht doet. "Ik ben van menig dat hij tijd moet vrijmaken om ook aan zelfreflectie te doen dan zichzelf telkenmale te zitten verheerlijken en schouderklopjes te geven over zijn geweldige aanpak van de criminaliteit. Het valt me op dat de minister zich nagenoeg uitsluitend blind staart op criminaliteitsbestrijding, terwijl justitie tal van andere speerpunten heeft", zegt assembleelid Ronny Asabina, fractievoorzitter van Broederschap en Eenheid in Politiek aan Starnieuws.

Asabina merkt op dat hij de naam 'Tigri Barba' gekregen heeft omdat hij uitsluitend over criminelen en criminaliteitsbestrijding praat. "Het komt mij voor dat het beleid van de minister overschaduwd wordt door berichtgeving over positieve ontwikkelingen in de bestrijding van criminaliteit en geweld, dat voor hem reden is voor tevredenheid. Als wij de praktijk van alle dag in ogenschouw nemen, beleven wij andere ontwikkelingen. De realiteit wijst uit dat preventie en repressieve aanpak van de criminaliteit niet het gewenste effect sorteren. Al met al is het veiligheidsgevoel niet toegenomen. Integendeel is het zodanig aan het afnemen, waardoor het Korps Politie Suriname een 'most wanted' lijst moest produceren en publiceren."

Rechtshandhaving
De minister roept burgers op om geen strafbare en ontoelaatbare handelingen te plegen, maar beperkt zich tot de groep die inbraak en berovingen pleegt. Het voorkomen en bestrijden van criminaliteit is onderdeel van de rechtshandhavingsketen. De kerntaken van justitie bestaan volgens het assembleelid niet alleen uit criminaliteitsbestrijding, maar ook uit rechtshandhaving. Daarom mag de ambitie van de bewindsman niet alleen liggen op het gebied van criminaliteitsbestrijding. De minister moet volgens Asabina goed en objectief nagaan hoe zijn veiligheidsprogramma werkt. Er moet een objectief oordeel over het welslagen van zijn veiligheidsprogramma plaatsvinden.

"Ik heb nooit mogen horen, zien of lezen waar de minister ook een oproep doet aan corrupte beleidsmakers om geen corruptieve handelingen te plegen. Terwijl de samenleving in de ban is van corruptie, die welig tiert en onverminderd een bedreiging is voor onze samenleving, rept de minister geen woord over bestrijding hiervan. Hij doet voorkomen alsof alleen in kansarme wijken en omgeving norm bevestigend gedrag bevorderd moet worden", stelt Asabina.

Zedendelicten
De parlementariër merkt op dat zedenmisdrijven, in deze ontuchtige handelingen met minderjarigen, steeds meer de kop opsteken, "maar de minister praat hier niet over." Ook over de zogenaamde ontwikkelingen rond waarheidsvinding in combinatie met de amnestiewet zwijgt de minister in alle talen. "Wij praten niet eens over de rechterlijke macht, want het lijkt alsof deze pijler van de democratie helemaal geen aandacht krijgt. Vorig jaar is in het parlement in de vorm van comité generaal heftig gedebatteerd over de rechterlijke macht", brengt Asabina in herinnering.

"Als wij mogen afgaan op de besluiten en voorstellen, zouden er effectieve en concrete stappen ondernomen worden om geconstateerde problemen en belemmeringen op het gebied van de rechtspraak en rechtshandhaving op te lossen", zegt Asabina. Hij vindt dat de minister geen informatie deelt met de samenleving over actualisering van achterhaalde en verouderde straf- en ordeningswetgeving. Recentelijk is in het parlement de wetgeving op het gebied van melding ongebruikelijke transacties verscherpt, maar er is niets te merken van de toegezegde evaluatie van de keten 'melding ongebruikelijke transacties'.

Evenwicht
Asabina merkt op dat een goede bejegening van de slachtoffers in de justitieketen te wensen overlaat. "In de relatie met onze buurlanden staat de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit centraal, maar in de uitvoering schort het behoorlijk hieraan. Ik denk hierbij aan bilaterale samenwerking met Frankrijk. Overigens houdt criminaliteit niet op bij de grens", stelt Asabina.

Het assembleelid merkt op dat het ministerie van Justitie en Politie de taak heeft ervoor te zorgen dat de veiligheidsketen als geheel in evenwicht opereert. De minister zou tenminste met de samenleving moeten delen wat de speerpunten zijn van zijn veiligheidsstrategie. Evenwel ligt het niet alleen op de weg van Justitie, maar ook op die van andere verantwoordelijke ministeries, te stimuleren dat zij de aan hen ter beschikking staande middelen effectief inzetten. Asabina denkt hierbij aan integer bestuur, voorlichting, educatie en preventie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May