Werkschema DNA in huishoudelijke vergadering dinsdag
07 Jul 2013, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


De Nationale Assemblee zal dinsdag in een huishoudelijke vergadering het werkschema van het college bespreken. "Wij zijn ook bezig met de sessies over het comptabele systeem met de zwaktes daarin. Het is onderdeel van het programma dat we als parlement nu hebben om een bijdrage te leveren in een effectiever en minder corruptiegevoelig systeem."

Dit zegt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan Starnieuws over de zaken waarmee het parlement nu bezig is. De afgelopen drie weken zijn er geen openbare vergaderingen geweest. De laatste openbare vergadering werd gehouden op 14 juni. De behandeling van de ontwerpwet Spaar- en Stabiliteitsfonds is voor onbepaalde tijd aangehouden. Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft als huiswerk meegekregen om diverse scenario's uit te werken. Er is veel kritiek op de ontwerpwet waarbij de Centrale Bank van Suriname verregaande bevoegdheden heeft. De PALU vindt dat meer in Suriname geïnvesteerd dient te worden in de duurzame sector, in plaats van het geld in het buitenland te beleggen.

Klimaatsverandering
De effecten van klimaatsverandering zijn dramatisch voor Suriname, dat behoort tot de meest bedreigde landen in de wereld bij de opwarming van de aarde. Simons deelt mee dat besloten is om een sessie te houden over klimaatsverandering en de te nemen stappen. Dit project en ook het verbeteren van het comptabiliteitssysteem worden uitgevoerd door het parlement. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) zal het vervolgprogramma ondersteunen.

De assemblee is bezig met commissievergaderingen met de ministeries en het reguliere werk aan wetsontwerpen. Simons merkt op dat naast de wetsontwerpen er ook een vergadering zal worden gehouden waarin de regering ingaat op belangrijke vragen die gesteld zijn. Deze vergadering is de vorige maand niet doorgegaan door gebrek aan quorum. Al deze zaken moeten volgens de assembleevoorzitter in de komende weken aan de orde komen. Daarnaast moet Joan Dogojo nog worden beëdigd als lid van De Nationale Assemblee. De toelating hangt af van het moment van de bewilliging, zegt Simons. Zij merkt op dat er veel werk verzet wordt, ook al zijn er geen openbare vergaderingen gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May