Geen stiefmoederlijke behandeling voor Brandweer Albina
06 Jul 2013, 15:00
foto
Minister Belfort wil de leegstaande woningen van Moiwana huren voor politie en brandweer. (Foto: Isaak Poetisi)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie belooft aan de leiding en manschappen van brandweer Albina dat zij geen stiefmoederlijke behandeling zullen krijgen. De dienst kan uitbreiding van haar wagenpark en verbetering van de huisvesting tegemoet zien. Met twee blusboten, vier korjalen met buitenboordmotoren en nog vier pick-ups wil de bewindsman de dienstverlening verbeteren.

Belfort bezocht vrijdag de plaatselijke brandweerkazerne. Hij is bereid ook de huisvestingsproblematiek van deze dienst aan te pakken. Belfort gooit hoge ogen naar vijftien woningen van Moiwana, die onbewoond zijn. De locatie kan binnen tien minuten bereikt worden vanuit Albina. De minister wil in overeenstemming met de eigenaren de woningen huren voor de brandweer en de politie van Albina. "De criminaliteit in die omgeving moet door de aanwezigheid van de politie voorkomen worden", zegt Belfor.

De blusboten zijn noodzakelijk gebleken, vanwege de bebouwingen op de rivierdam te Albina en langs de weg naar Papatam. De minister wil hiermee voorkomen dat bij een brand de Franse brandweer met een brandblusboot ondersteuning moet verlenen. Dit gebeurde op kerstnacht in 2009 te Papatam, toen er rellen ontstonden en panden in brand stonden.

Kamer delen
Ressortcommandant Edwin Pinas van Albina, die de minister en delegatie ontving, geeft aan dat de brandweer al drie jaar in Albina is gevestigd. "De manschappen blijven onder gegeven omstandigheden goed gemotiveerd", zegt Pinas. Hij wijst er op dat de brandweer uitvoering heeft gegeven aan preventie en brandbestrijding. Het project 'Community Service' is in samenwerking met de Franse brandweer uitgevoerd. Het ging om uitwisselings- en trainingsprogramma's. Pinas geeft aan dat de brandweer indien nodig en mogelijk altijd kan rekenen op de medewerking van de militairen, politie en douane.

In de presentatie aan de minister is de slechte huisvestingssituatie voorgehouden. Een woning, die verkregen is via de douane, verkeert in deplorabele toestand. Acht brandweermannen zijn ondergebracht in een woning met zes kamers. Daarbij moeten twee brandweerlieden om de beurt een kamer delen. De kamers zijn klein, waardoor de eenpersoonsbedden dicht tegen elkaar liggen. Het plafond is zwaar beschadigd en aangetast door termieten en vleermuizen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May