Egyptisch leger in crisisberaad
03 Jul 2013, 13:38
foto
Voor- en tegenstanders van president Morsi zijn afgelopen nacht weer de straat op gegaan. (Foto: EPA)


Het leger van Egypte voert crisisberaad met de overheid en de protestleiders. Het ultimatum van het leger aan president Mohammed Morsi om af te treden is intussen verstreken. De ontwikkelingen worden met spanning afgewacht.

President Morsi heeft het ultimatum om “te voldoen aan de eisen van het volk” of een militaire interventie afgewezen. Hij vindt dat hij de legitieme leider is van Egypte en niet kan worden gedwongen om af te treden.

Intussen heeft het leger de controle over het staatstelevisiegebouw overgenomen in aanloop naar het verstrijken van het ultimatum. Naar verluidt zou het leger een verklaring geven kort nadat de deadline is verstreken, maar volgens de Egyptische militaire woordvoerder kolonel Ahmad Muhammad Ali, zijn er nog geen tijden vastgesteld voor de officiële verklaringen of toespraken.

Staatsgreep
Afgelopen nacht zijn landelijk weer schermutselingen uitgebroken met rivaliserende demonstranten. Bij de Universiteit van Caïro zijn daarbij minstens 16 mensen omgekomen. Morsi’s tegenstanders zeggen dat hij en de Moslim Broederschap Partij, waar hij uit voortkomt, een Islamistische agenda afwerken op Egypte en dat hij moet aftreden.

De Broederschap heeft gezegd dat de actie van het leger neerkomt op een staatsgreep. In een uitdagende uitgezonden televisietoespraak op dinsdagavond, zei president Morsi dat hij zijn leven zou geven aan de verdediging van de constitutionele legitimiteit. Volgens hem zijn de corruptie en de restanten van het verdreven regiem van Hosni Mubarak, de schuldigen van de onrust.

In een verklaring op dinsdag, heeft het leger gezworen "zelfs ons bloed op te offeren voor Egypte en zijn volk, om hen te verdedigen tegen een eventuele terroristisch, radicaal of dwaas".

Het plan van het leger omvat naar verluidt het uitschrijven van nieuwe presidentsverkiezingen, opschorting van de nieuwe grondwet en ontbinding van het parlement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May