Viering 150 jaar 'keti koti' in Amsterdam
02 Jul 2013, 22:30
foto
Viering 'keti koti' in Oosterpark, Amsterdam. (Foto: John Hawker)


Het is maandag 1 juli 2013. In diverse steden in Nederland vindt de viering plaats van 150 jaar afschaffing Slavernij in Suriname. De dag begint met een ontbijt op het Leidseplein in Amsterdam, voorgeschoteld door onder meer Karin Bloemen, Job Cohen, Rob Oudkerk en Freek de Jonge.

De sfeer zit er goed in. De ochtend ademt een en al saamhorigheid. Het is ook het weerzien van oud bekenden. Tijdens het ontbijt begint een brassband spontaan het volkslied van Suriname te spelen, terwijl er bussen uit Rotterdam arriveren. Het publiek begint ook mee te zingen. De mensen zijn min of meer gekleed in de kleuren van de Surinaamse vlag. Maar ook de koto’s en de angisa's ontbreken er niet. Op enkele borden vragen sommige deelnemers aan de Bigi Spikri aandacht voor excuses en herstelbetalingen van de Nederlandse staat.

Kleurrijk geheel
Na het ontbijt vertrekt de Bigi Spikri naar het Oosterpark onder begeleiding van twee brassbands. De optocht gaat ook langs het Instituut voor de Tropen en bestaat onder meer uit diverse Marrongroepen, een Ghanese, Marrokaanse groep en personen gekleed in verschillende soorten koto’s en angisa's. Ook schoolkinderen en de oorspronkelijke bewoners van Suriname, de Indianen zijn van de partij. Tram 5 beweegt zich langzaam naast de stoet. De trambaan is ook deels bezet door journalisten, fotografen en andere belangstellenden. In de tram zit een Surinaamse chauffeuse. Om haar hals hangt een Surinaamse sjaal. Op de tram hangen twee kleine vlaggetjes: een Surinaamse en een Nederlandse. Speciaal voor deze dag had de Gemeente Amsterdam een vlaginstructie gegeven. Op sommige gebouwen zag je inderdaad de vlag hangen.

In het Oosterpark hangt er een groot beeldscherm, waarop de mensen Umberto Tan zien schitteren. Umberto doet live verslag voor de NOS. Op een militair terrein elders in de hoofdstad worden 21 kanonschoten afgevuurd, die de aanwezigen op het scherm zien.

De plechtige herdenking van 150 jaar Keti Koti vindt plaats in aanwezigheid van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. In zijn toespraak betuigt vicepresident Lodewijk Asscher namens de Nederlandse regering spijt aan alle nazaten van de slaven over de slavernij. Een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Hij benadrukt ook dat generaties van nu geen aandeel hebben in wat hun voorouders hebben gedaan, maar zij dragen wel die geschiedenis in zich. Hij wil ook lering trekken uit onrecht dat de slaven is gedaan. Hij roept de aanwezigen op om samen te strijden tegen onrecht en discriminatie. Vooral in het geval waarbij de nazaten van de slaven nog steeds worden geconfronteerd met onrecht en discriminatie. Daarna legt hij een krans bij het Monument van de Slaven in het Oosterpark.

Vermaak
Na de toespraken en de kranslegging is het tijd voor vermaak van de aanwezigen. Het is inmiddels rond 14.30 uur. Intussen is het Oosterpark volgestroomd met mensen. Het weer werkt ook mee. Eerst treedt het Metropole Orkest op, die op voortreffelijke wijze bekende Surinaamse nummers speelt van onder meer Lieve Hugo. Edgar Burgos en Jurgen Rayman nemen de zang voor hun rekening. Er is ook een cultureel optreden met vuurdans. De dag werd afgesloten met een optreden van de populaire reggaeband Morgan Heritage uit Jamaica.

In Almere vond op zaterdag 29 juni ook een evenement plaats onder de naam Afrique Carib Festival in het kader van de 1 juli viering. Voor het hoofdoptreden zorgde de populaire kasekoband The Funmasters met Iwan Esseboom. In Almere Haven vindt ook een jaarlijkse Keti Koti viering plaats. Dat is op 6 juli 2013.

John Hawker, Almere 2 juli 2013
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May