Ontslagen ministers levenslang verzorgd door Staat
03 Jul 2013, 00:00
foto


Ramon Abrahams, Ginmardo Kromosoeto en Shirley Sitaldin zullen nog zes maanden na hun ontslag, genieten van hun ministerssalaris dat ruim SRD 18.000 per maand is. Daarnaast krijgen zij nog 25% representatietoelage, die neerkomt op SRD 4500. Bruto ontvangen ministers ongeveer SRD 22.500 per maand.

Na zes maanden kan een gewezen minister die eervol wordt ontslagen, opteren voor het salaris van een departementsdirecteur. Dat is SRD 9.000 per maand. Hierop komt nog 10% representatietoelage. Het maximaal bedrag komt op SRD 10.000 per maand.

Onderstand en pensioen
De bewindslieden hebben recht op 20% onderstand. Dat is op basis van het huidige ministerssalaris SRD 3600. Daarnaast krijgen ze ook pensioen. Dit bedrag is afhankelijk van hoe lang iemand minister is geweest. De pensioenuitkering is 2% per maand afhankelijk van het aantal maanden dat de persoon gediend heeft.

De ministers en hun gezinsleden hebben recht op algehele (eerste klasse) vrije geneeskundige behandeling en verpleging binnen Suriname ten laste van de staat. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten ze een jaar gediend hebben als minister of onderminister. Tot nu toe zijn tien ministers, van wie een niet eervol, naar huis gestuurd. Ook onderminister Mahender Gopi heeft zijn portefeuille ter beschikking gesteld en is eervol ontslagen door president Desi Bouterse. Ashwin Adhin wordt woensdagmiddag beëdigd als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May