Hoefdraad: slechts compositie monetaire reserve veranderd
02 Jul 2013, 14:30
foto
Gillmore Hoefdraad, governor Centrale Bank van Suriname.


Governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt dat er een misvatting is over de monetaire reserve en hoe daarmee moet worden omgesprongen. Hij benadrukt dat er in feite niets is veranderd, maar dat slechts een andere compositie is gegeven eraan. De governor blijft er bij dat het voor een fragiele economie als de Surinaamse, met een grote afhankelijkheid aan de goudsector, het gevaarlijk is te veel goudreserves in voorraad te hebben.

Hoefdraad benadrukt dat het management van de monetaire reserve het alleenrecht van de CBvS is en niet van een willekeurig individu of instantie. “Elk besluit hierover nemen we in overleg met de regering en we gaan echt niet op een ochtend opstaan en zomaar beslissen hoe het wordt geïnvesteerd”, zegt Hoefraad. Volgens hem is al bij zijn aantreden als governor het plan opgevat dat na een bepaalde periode van beleggen, de bank over zou gaan tot het verminderen van de goudreserves en die omzetten in Amerikaanse dollars. Hoefdraad vindt dat de bank hierover transparant genoeg is geweest en via publicaties de samenleving omstandig heeft geïnformeerd.

Onnodige commotie
De bankpresident die journalisten sprak vandaag in hotel Torarica, zegt dat het besluit om goudreserves te verkopen een goede beslissing is geweest. “Voor een land dat goud exporteert op zo een hoog niveau als Suriname en waar de inkomsten van de Staat zwaar afhangen van de goudsector, is het belangrijk dat geen groot risico genomen wordt om veel goud te hebben als reserve”.

Hoedraad vindt dat door het gebrek aan kennis er onnodige commotie is. De importdekking van drie maanden is een internationaal vastgestelde marge, die in Suriname nog ver boven dat niveau ligt. Het inbrengen of interveniëren met de verkregen US-dollars in de economie is dan ook een normale zaak om balans te brengen in het financieel verkeer, waar ondernemers en bedrijven valuta inkopen. Hoefdraad herhaalt dat de besluiten door de bank én de regering worden genomen. De stappen worden volgens hem weloverwogen genomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May