Wijngaarde: Kwakoe staat symbool voor 'keti koti'
01 Jul 2013, 10:53
foto
Voordat de bloemenhulde plaatsvond bij het beeld van Kwakoe, werd er eerst gebeden en een ode gebracht. (Foto: Edward Troon)


Het standbeeld van Kwakoe, staat symbool voor de afschaffing van de slavernij. Kwakoe is geen persoon maar staat voor 'woensdag'. De slavernij werd op woensdag 1 juli 1863 afgeschaft. Rond middernacht werd hulde gebracht bij Kwakoe aan de voorouders die heftige strijd hebben geleverd in de slavernij periode. De herdenking vandaag is eveneens bij Kwakoe gestart met het brengen van een bloemenhulde.

Iwan Wijngaarde, voorzitter van Feydrasi fu Afrikan Srananman, sprak het publiek toe. Hij merkte op dat het belangrijk is om de geschiedenis te kennen. Op die manier zal er meer respect getoond worden voor de voorouders. Hun bloed heeft gevloeid en op deze dag is het belangrijk om waardering te tonen voor de vele offers die gebracht zijn.

Diverse sprekers die de bloemenhulde brachten bij het beeld van Kwakoe, wezen op de eenheid die nodig is om het land verder op te bouwen. Door de afschaffing van de slavernij, zijn immigranten uit Brits-Indië, China en Indonesië naar Suriname gekomen. Benadrukt werd dat er geen plaats is voor verdeeldheid, want het grondgebied bindt alle Surinamers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May