Leden willen dat Godo Bank meer gaat verdienen
01 Jul 2013, 08:00
foto
Directeur Frits Terlaan van Godo Bank wordt gezegend voor betere prestaties.


Godo Bank heeft in twee opeenvolgende jaren dalende cijfers gepresenteerd aan de leden. Het nettoresultaat voor 2012 is SRD 937.000. Dat is zes procent minder dan 2011. De leden hebben na een gedegen uitleg van directeur Frits Terlaan begrip opgebracht voor de cijfers. Zij hebben veel huiswerk meegegeven aan directie en bestuur tijdens de algemene ledenvergadering in het Lucky Twins Restaurant, zondag.

Terlaan legde uit dat om te opereren als bank er voldaan moet worden aan bepaalde voorwaarden van de Centrale Bank van Suriname. Een belangrijke voorwaarde is het opbouwen van de kasreserve. "Door de kasreserve politiek wordt 25 procent van het verdiende geld afgeroomd door de Centrale bank. Van de valuta gaat 45 procent in de kasreserve zitten. Hierdoor wordt onze werkruimte en de service naar de leden beperkt", deelde Terlaan mee. "Maar niet voor lang meer. Wij gaan strategieën uitzetten om onze verdiencapaciteit te vergroten", verzekert de directeur.

Vooruitgang op ander gebied
Op andere gebieden heeft de bank wel vooruitgang geboekt. Het balanstotaal is met 11 procent toegenomen naar SRD 220 miljoen. Ook is er afgelopen jaar twaalf procent meer aan kredieten verstrekt. Er is SRD 195.000 toevertrouwd aan de bank, een toename van dertien procent. De totale lasten zijn met SRD 11.000 afgenomen. Het aantal leden is met 6000 toegenomen naar 78.204.

Na een strenge vragenronde en gedocumenteerde antwoorden van directie en bestuur hebben de ruim tweehonderd aanwezige leden begrip opgebracht voor de resultaten. Zij keurden massaal het jaarverslag goed. De leden maakten echter kenbaar dat zij veel meer willen zien van de bank. "De samenleving moet weten wat er allemaal te doen valt bij Godo. Het publiek weet het niet zo goed", werd er opgemerkt.

Vleugels uitslaan
De leden willen dat de bank de vleugels uitslaat naar meer districten zoals Nickerie en Paramaribo-noord. Ook hebben zij graag eigen pinapparaten en dat er ook een spaarplan voor grotere kinderen komt. Het 'Happy Money Bee' spaarplan is gericht op kinderen van de basisschool. Er doen daar 8000 kinderen aan mee.

Terlaan is tevreden met het verloop van de vergadering. "We hebben nog steeds het vertrouwen van de mensen, gezien de reacties en de cijfers. De kritiek is goed. Zo merk je wat er leeft bij je leden en klanten." De bank is al bezig om diensten te verlenen in rurale gebieden. Er zijn filialen in Marowijne en Wanica. Dit jaar nog wil Godo Bank zich gaan vestigen in Sipaliwini. "De strategieën om meer te verdienen mag ik niet prijsgeven", antwoordt Terlaan op een vraag van een lid. "Maar ik zeg u, volgend jaar gaat u me zeggen: "Terlaan, het heeft gewerkt!"

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May