Lekkage in pijplijn Staatsolie
29 Jun 2013, 00:00
foto
Door de lekkage is er olie in het Olmbergkanaal en de Saramaccarivier terecht gekomen.


Door een lekkage in een oliepijplijn van Staatsolie Maatschappij Suriname NV is er olie in het Olmbergkanaal en de Saramaccarivier terechtgekomen. Het Olmbergkanaal ligt aan de Gangarampandayweg in het district Saramacca, ongeveer een halve kilometer voor het Staatsolie-emplacement Sarah Maria en komt uit in de Saramaccarivier.

Glenn Sairres, waarnemend algemeen directeur, zegt aan Starnieuws dat er naar schatting 4 tot 5 barrels ruwe olie in het kanaal zijn gelekt, waarvan ongeveer 1 barrel (159 liter) is terechtgekomen in de Saramaccarivier. Het Olmbergkanaal zorgt voor de afwatering van de productievelden naar de Saramaccarivier.

De lekkage is op donderdagmorgen ontdekt en gerapporteerd. De Productieafdeling en het Staatsolie Oil Response Team zijn daarna gelijk in actie gekomen, legt Sairres uit. De olie in het kanaal is met de zogenaamde booms geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen en het terugwinnen van de olie te vergemakkelijken. Er is gebruik gemaakt van olie-absorberende stoffen om de olie in het water makkelijker te kunnen opruimen.

Geen directe schadelijke gevolgen
Het verwijderen van de olie op de oevers van het kanaal en de rivier is volgens de Staatsolie-topper vlot verlopen en is in een afrondende fase. Hij wijst erop dat binnen een paar dagen de ruimwerkzaamheden zullen zijn afgerond. Er moet immers rekening worden gehouden met het getij en de bewegingen van het water bij de afronding van de ruimwerkzaamheden.

Het Staatsolie-team heeft inspecties uitgevoerd op de Saramaccarivier vanaf Huwelijkszorg in het noorden tot Grankreek in het zuiden en “er zijn geen directe schadelijke gevolgen voor het milieu waargenomen.” Bewoners van het gebied hebben alarm geslagen bij parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) toen zij de olie in de Saramaccarivier zagen. Jogi is zich daarop zelf gaan oriënteren. “Ik maak me zorgen om milieu", zegt hij aan Starnieuws. Hij vraagt zich af of Nimos niet is ingeschakeld. Landbouwers zijn afhankelijk van het kanaal en de rivier, zegt hij. De parlementariër heeft tevergeefs geprobeerd de directie van Staatsolie te spreken.

Nauwelijks effecten
Waarnemend directeur Sairres merkt op dat een gezin dat naast het kanaal woont en het kanaalwater gebruikt voor huishoudelijke activiteiten in de komende periode door Staatsolie wordt voorzien van drinkwater en water voor huishoudelijk gebruik. Hij zegt dat conform de protocollen voor een oliemors van de omvang zoals die heeft plaatsgevonden, de districtscommissaris (dc) van Saramacca als hoogste autoriteit in het district op de hoogte is gesteld.

De dc wordt steeds op de hoogte gehouden van de beheersmaatregelen en ruimwerkzaamheden, geeft Sairres aan. “Indien nodig zal hij andere instanties, waaronder het Nimos, op de hoogste stellen.” Hij zegt dat de situatie volledig onder controle is en dat er nauwelijks effecten voor het milieu zijn.
pdf-icon.gif booms.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May