Buitenlandse investeringen nodig voor positieve indexering
28 Jun 2013, 05:00
foto
Het overgrote deel van de investeringen van Suriname vloeien terug naar het buitenland.


Suriname bengelt onderaan regionale index, aantrekken buitenlandse investeringen
Suriname, een nieuwkomer op de impactlijst voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, staat van de 22 Caribische landen op de laatste plaats. Dit staat in het World Investment Report (WIR) van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad).

In Suriname werd het jaarrapport gepresenteerd door de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS). Daarbij is ook een analyse gemaakt van de Surinaamse situatie en welke weg bewandeld moet worden om de positie te verbeteren. Op de lijst worden de laatste data en trends op het gebied van buitenlandse investeringen (FDI) en het daaraan gekoppeld beleid, gepresenteerd. Het rapport richt zich op wereldwijde waardeketens en de rol die investeringen en handel spelen in de ontwikkeling van landen en de wereldeconomie. Het rapport bespreekt de schakels die belangrijk zijn tussen handel en investeringen en ook de rol van transnationale bedrijven.

Weinig vertrouwen
In de presentatie van het WIR, die werd gedaan op het kantoor van IDCS, door onderdirecteur Imro San A Jong, is aangegeven dat Suriname in de periode 2008 tot en met 2012 relatief weinig vertrouwen heeft genoten van buitenlandse investeerders. Dit geldt voornamelijk voor andere dan de traditionele sectoren, zoals de mijnbouw. Van de aangetrokken investeringen is in 2008 tot en met 2010 tussen de US$ 100 miljoen tot US$ 250 miljoen teruggevloeid naar het buitenland. In 2011 en 2012 is de hoeveelheid van de aangetrokken investeringen, dat terugvloeit in de economie niet veel meer dan US$ 70 miljoen.

Op basis van de aanbevelingen uit het rapport pleit San A Jong voor een betere positie van het IDCS, als nationaal investeringsagentschap. Het IDCS zal zowel nationaal als internationaal geprofileerd moeten worden als het nationaal instituut dat garant staat voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, zoals dat in vrijwel alle landen het geval is.

Actie nodig
Volgens de IDCS-onderdirecteur, is het investeringsklimaat nog ongezond, is er een gemis aan goede wetgeving en een goede investeringswet. De directie van het agentschap ziet graag dat zo snel mogelijk de wettelijke basis ervan, zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was in orde wordt gemaakt, maar dat ook de investeringsgronden en waarden die het nodig heeft, aan het IDCS ter beschikking worden gesteld.

Het WIR-rapport geeft aan dat wereldwijde buitenlandse investeringen tot 2012 een dalende trend vertonen. Dat komt door de internationale macro-economische kwetsbaarheid en onzekerheid voor investeerders als gevolg van de economische en financiële crises. Nadien bleek dat meer dan ooit ontwikkelingseconomieën meer FDI’s absorbeerden dan ontwikkelde landen. Het rapport voorspelt dat het FDI herstel dat in 2010 en 2011 begon, langer zal duren dan verwacht. Dit door de structurele tekortkomingen in het mondiale financieel systeem, zwakkere groei in Europese landen en beleidsonzekerheden op cruciale gebieden, die het vertrouwen van investeerders schaden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May