Slijngaard: Boot eerste tastbaar resultaat Kustwacht
27 Jun 2013, 20:00
foto
De P201 aangemeerd bij de MAS. (Beeld: René Gompers)


De eerste boot voor de Kustwacht ligt aangemeerd bij de steiger van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). De 'P201' is sinds woensdagavond per vrachtschip vanuit Frankrijk gearriveerd. In de haven is de boot 'ontpakt' en gevaren naar de kade van de MAS. Daar mochten journalisten een kijkje nemen.

Jerry Slijngaard, voorzitter van de commissie Operationalisering Kustwacht, noemt de aankomst van de boot een bijzonderheid. "We praten sinds jaar en dag over het opzetten van de kustwacht. Dit is het eerste tastbare resultaat. Bijzonder is niet alleen de boot maar ook het feit dat de kustwacht nu werkelijk gestalte krijgt." De boot is geheel in aluminium opgetrokken en is daardoor onderhoudsarm. Het vaartuig is 34 meter lang, is in staat zich heel snel over het water te verplaatsen en kan veertien bemanningsleden herbergen. Aan boord zitten 'state of the art' systemen voor radar, sonar en communicatie.

Ook voor reddingsoperaties
Het vaartuig zal niet alleen patrouillediensten uitvoeren. "De boot zal afhankelijk van de taken en verwachte tegenstand bewapend worden", deelt Slijngaard mee. "We weten allemaal dat de piraten niet met blote handen hun zaken doen. In samenwerking met de politie zal de criminaliteit op de rivieren en op zee nu beter aangepakt kunnen worden." De boot zal ook ingezet worden voor reddingsoperaties. Slijngaard verwacht dat de volgende vaartuigen binnen drie weken de Surinaamse wateren zullen binnen varen. "Ze worden op het moment op de vrachtschepen gezet."

De trainingen voor de bemanningsleden zijn in volle gang. Nu de 'P201' is gearriveerd, zullen de trainingen intensiveren en zullen de oefeningen zich verplaatsen naar de rivieren en de zee. "Het duurt nog even maar de kustwacht zal vóór 25 november operationeel zijn", verzekert Slijngaard.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April