Suriname en China tekenen 4 overeenkomsten
26 Jun 2013, 20:40
foto
De presidenten Desi Bouterse en Xi Jinping poseren voor de camera's. (Beeld: kabinet van de president)


Suriname en China hebben vier samenwerkingsovereenkomsten getekend woensdag, na een ontmoeting tussen de presidenten Desi Bouterse en Xi Jinping. Minister Adelien Wijnerman heeft een overeenkomst gesloten met haar Chinese collega over financiële samenwerking. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken plaatste zijn handtekening onder drie documenten. Bouterse en Xi Jinping spreken van verdieping van de relatie en groei van vertrouwen in elkaar. De presidentiële delegatie kreeg hierna een diner aangeboden van de Chinese vicepresident Li Yuanchao.

Lackin legt in een video-verslag van perschef Clifton Limburg uit dat China 2000 computers heeft geschonken aan Suriname. Er zijn op diplomatiek gebied drie soorten visa afgeschaft. Het gaat om mensen die reizen op diplomatiek paspoort, dienstpaspoort en speciale paspoorten. Op Trinidad & Tobago was op 2 juni een schenking van ruim US$ 8.5 miljoen gedaan door China. De formele ondertekening heeft in Beijing plaatsgevonden. Het vierde document heeft te maken met een technische samenwerking, waar de agrarische sector een belangrijke rol in vervult.

De president had ook een ontmoeting met Surinaamse studenten die in China studeren. Het staatshoofd merkte op dat de regering alle studies stimuleert en sprak zijn erkentelijkheid uit aan het adres van de studenten die zo ver van huis kennis opdoen. De studenten waren blij met de belangstelling die de president getoond heeft. Zij hebben gevraagd om verbetering van de communicatie tussen de ministeries van Onderwijs van beide landen. De delegatie is enthousiast over de ontmoeting met Xi en de resultaten die zijn bereikt. Donderdag is Bouterse keynote speaker op World Peace Forum aan de Tsinghua Universiteit in China.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May