Training voor bestrijden huiselijk geweld
25 Jun 2013, 21:00
foto
De groepsfoto: de cursisten met twee vertegenwoordigers van Women's Right Centre. (foto Juspol)


Rechters en officieren van Justitie, politieambtenaren en hulpverleners van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) en enkele leden van de Militaire Politie, zijn getraind in de interpretatie en toepassing van de wet Bestrijding Huiselijk Geweld. Tijdens deze training volgden leden van het Openbaar Ministerie een seminar dat vanuit Trinidad en Tobago werd verzorgd door de huiselijk geweldrechter, Sharon Gibson.

De functionarissen moeten nu beter in staat zijn om huiselijk geweld te herkennen en op een correcte manier te interveniëren. De officieren van justitie en de rechters krijgen met het seminar tools en skills aangereikt om op de juiste manier in te grijpen en/of een uitspraak te kunnen doen in gevallen van huiselijk geweld, zegt de voorlichting van Juspol.

Bescherming in vroeg stadium
Met de training is de capaciteit van de structuren van Juspol versterkt. Het is de bedoeling dat de overige personeelsleden van het KPS getraind worden door degenen die de cursus reeds gevolgd hebben. Ook andere doelgroepen zullen hierbij betrokken worden. Het ministerie zal alle nodige inspanningen verrichten om huiselijk geweld terug te dringen. Hierbij zal er in samenwerking met alle actoren gewerkt moeten worden aan meer preventie en awareness over huiselijk geweld, geeft Juspol aan.

De wet Bestrijding Huiselijk Geweld is goedgekeurd in juni 2009 (S.B. 2009 no.84) en is nu in uitvoering. Het doel van deze wet is om in een vroeg stadium en via een snelle procedure bescherming te bieden aan slachtoffers of mogelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Deze bescherming kan geschieden met beschermingsbevelen die zowel geboden als verboden aan de gedaagde (pleger) kunnen inhouden. De gedaagde kan zowel een man als een vrouw zijn.

De training heeft geduurd van 25 maart tot en met 12 juni en is gefinancierd uit de begroting van Juspol en gecoördineerd door het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid in samenwerking met Women’s Right Centre.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May