Anti-apartheids icoon Nelson Mandela is 95
18 Jul 2013, 02:00
foto


Vandaag op de Internationale Nelson Mandela Dag vraagt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, mensen over de hele wereld om ten minste 67 minuten van hun tijd te besteden aan een publieke taak. Het verzoek heeft te maken met de 95ste verjaardag van Nelson Mandela vandaag.
67 minuten verwijst naar de jaren die Mandela politiek actief was. Ook andere prominenten waaronder de Dalai Lama en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton hebben dezelfde oproep gedaan. “Nelson Mandela gaf 67 jaar van zijn leven aan de strijd voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid,” zegt Ban Ki-Moon in zijn boodschap op deze dag.

De essentie van Nelson Mandela International Day is goede werken voor mensen en de planeet. Het thema - "actie ondernemen, inspireren veranderen" - is bedoeld om de menselijke familie te mobiliseren om meer te doen om een vreedzame, duurzame en rechtvaardige wereld op te bouwen. “Dit is het beste eerbetoon dat we kunnen geven aan een buitengewone man die de hoogste waarden van de mensheid belichaamt.”

De oud-president van Zuid-Afrika brengt zijn verjaardag door in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij ruim een maand geleden werd opgenomen. De gezondheidstoestand van de voormalige anti-apartheidsstrijder werd aanvankelijk kritiek genoemd, maar Mandela's dochter meldde gisteren dat haar vader een opmerkelijk herstel vertoont. Mandela zou steeds meer van zijn energie en kracht terugkrijgen.

In Zuid-Afrika wordt uitgebreid stilgestaan bij de verjaardag van de volksheld. Radio- en televisiestations zenden om 08.00 uur een verjaardagslied uit. Ook miljoenen scholieren zingen Mandela toe.

Nelson Mandela is één van 's werelds meest gerespecteerde staatslieden, die de strijd heeft geleid om het apartheidsregime van Zuid-Afrika te vervangen door een multiraciale democratie.

Nobelprijs
Geboren op 18 juli 1918 als Rolihlahla Mandela in Trankei, Zuid-Afrika, kreeg hij de naam Nelson van één van zijn onderwijzers. Zijn vader was een gerespecteerde adviseur van de koninklijke Thembu familie.

Mandela werd voor 27 jaar gevangen gezet en werd in 1990 vrijgelaten. Vier jaar later werd hij verkozen tot de eerste zwarte president van het land. Hij had een leidende rol in het streven naar vrede in andere conflictgebieden. Mandela kreeg in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede.

Zijn charisma, zelfkritiek, gevoel voor humor en gebrek aan bitterheid over de weerzinwekkende behandeling, evenals zijn verbazingwekkend levensverhaal, verklaren voor een deel zijn buitengewone wereldwijde aantrekkingskracht.
“In de gevangenis, kom je oog in oog met de tijd. Er is niets angstaanjagender,” zei Mandela.

'Ik bel je'
Sinds zijn aftreden als president in 1999, was Mandela de hoogste ambassadeur van Zuid-Afrika. Hij voerde campagne tegen hiv/Aids en hielp zijn land aan het recht om gastheer te zijn van de Wereldkampioenschappen Voetbal 2010.

Mandela – die in de afgelopen jaren kampte met een reeks van gezondheidsproblemen - was ook betrokken bij de vredesonderhandelingen in de Democratische Republiek Congo, Burundi en andere landen in Afrika en elders.

Hij trok zich in 2004, op de leeftijd van 85, terug uit het openbare leven om meer tijd door te brengen met zijn familie en vrienden en zich aan “stille overdenkingen” over te geven.

"Noem me niet, ik bel je," waarschuwde hij iedereen die eraan dacht hem uit te nodigen voor toekomstige opdrachten. De voormalige president had enkele publieke optredens nadat hij zich grotendeels had teruggetrokken uit het openbare leven.
pdf-icon.gif Tijdslijn_Nelson_Mandela.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May