ASFA en VSB niet met president meegegaan naar China
23 Jun 2013, 17:00
foto
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA.


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zijn om principiële redenen niet naar China afgereisd met president Desi Bouterse. De voorzitters moesten hun reis zelf bekostigen. Aanvankelijk ging het om US$ 12.000. Later is het bedrag teruggebracht tot US$ 5000, toen bleek dat de airbus van de SLM ingezet zou worden voor deze reis.

De voorzitter van de ASFA, Wilgo Bilkerdijk, zei zondagmiddag in Welingelichte Kringen op Radio ABC dat net als de president zijn protocol meeneemt, de toppers van het bedrijfsleven ook in de delegatie horen te zijn. De Kamer van Koophandel en Fabrieken is wel meegegaan en heeft zelf betaald. Diverse ondernemers maken deel uit van de delegatie van de president. Het gaat volgens Bilkerdijk voornamelijk om Chinese ondernemers, die anders nooit een ontmoeting met hun eigen president Xi Jinping zouden hebben.

De ASFA en de VSB hebben wel de mededeling rondgestuurd naar hun leden dat ze kunnen participeren in de delegatie. Er is geen enkele reactie hierop gekomen. Op regionale reizen betalen de kopstukken van het bedrijfsleven niet als ze meegaan met de presidentiële delegatie. Op 14 juni waren de voorzitters van de ASFA, VSB en KKF geweest naar Haïti. Zij hebben toen niet betaald. Bilkerdijk zegt dat een onderhoud is geweest met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Maar dit heeft niet geleid tot herziening van het besluit. "Op grond daarvan zijn wij niet meegegaan", stelt Bilkerdijk.
Advertenties