Kerngezonde Jimmy Felter terug naar Apoera
22 Jun 2013, 13:00
foto
Jimmy Felter


Jimmy Felter (28) is kerngezond en is vandaag uit het ziekenhuis in Nickerie ontslagen. De politie brengt hem terug naar Apoera, waar hij door zijn moeder, vader, de rest van de familie en het dorp zal worden verwelkomd. Felter zegt aan Starnieuws dat hij zich prima voelt. Hij was ervan overtuigd dat hem niets zou overkomen "mi no ben frede. Alla neti mi begi Gado. Soso gi sneki mi ben frede".

Op 10 juni was Felter met zijn tweelingbroer vogels gaan vangen in de omgeving van Kaboerikreek in het ressort Kabalebo. Hij is geboren in Apoera en gaat vanaf zijn jeugdjaren het bos in om te jagen. "Jagen is mijn hobby en ik was eerder ook een nacht verdwaald. Ik was niet bang, want ik ken het bos. Ik weet wat ik moet doen om te overleven". Hij heeft tien dagen lang geleefd van water uit de kreken, noten, maripa en wilde ananas.

Kreek gevolgd
Felter is op de bewuste dag 's morgens vroeg wakker geworden en is alleen het bos ingegaan, terwijl zijn broer nog lag te slapen. Hij had op een vogel geschoten en was op zoek gegaan ernaar, maar heeft zijn prooi niet gevonden. Op gegeven moment merkte Felter dat hij verdwaald was. Hij had zijn jachtgeweer met patronen en een aansteker bij zich. De jager maakte elke avond met de mogelijkheden die hij had, een kamp. "Voordat ik ging slapen, bad ik tot God om ervoor te zorgen dat mij niks overkomt".

"Ik besloot de kreek te volgen, want ik wist dat ik dan uiteindelijk ergens terecht zou komen, waar mensen wonen", vertelt Felter. Zo heeft hij dagenlang gelopen. Voor zijn pech ging zijn aansteker ook nog kapot. "Ik heb pingo's, pakira's en veel vogels gezien, maar ik kon ze niet vangen, want ik kon mijn aansteker niet gebruiken om vuur aan te maken", legt Felter uit.

Geen hulp verwacht
Terwijl in het dorp iedereen in rep en roer was, de dorpelingen, politie en militairen een zoekactie op touw hadden gezet, had Felter geen flauw idee hiervan. "Ik had niet gedacht dat ze naar me zouden komen zoeken. Ik wist dat mijn broer veilig terug zou keren naar het dorp, maar voor de rest had ik geen hulp verwacht, want de mensen weten dat ik het bos ken".

Felter zegt een helikopter gehoord te hebben, maar hij had niet gedacht dat er naar hem werd gezocht. Hij werd door de begroeiing niet ontdekt en kon ook de aandacht niet trekken. Na tien dagen zag Felter enkele jagers. Hij is door hen geholpen en gebracht naar Wageningen, donderdag. De gewestelijke politiecommandant Stanley Benschop besloot dat Felter grondig onderzocht moest worden. Hij werd voor observatie opgenomen in het dokter Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie. "Ik voel me prima. Ik ben blij dat ik nu weer naar Apoera terug kan gaan", zegt Felter opgelucht. En...hij zal weer gaan jagen, maar belooft voorzichtig te zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May