Bouterse: Bezoek aan China van grote betekenis
22 Jun 2013, 00:00
foto
President Desi Bouterse in gesprek met journalisten vrijdag.


President Desi Bouterse is onderweg naar Beijing via Kenia. De Airbus van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) landt rond half twaalf Surinaamse tijd in Nairobi. Na een stop van twee uren, zal de reis worden vervolgd. Bouterse wuift de kritiek die er is op zijn bezoek aan China, weg. Hij benadrukt dat als de grootste economie van de wereld je twee keer in de maand wil zien, dit politiek heel wat wil zeggen. De president had een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping op 2 juni op Trinidad & Tobago.

De president ontmoet Xi op 26 juni in Beijing. Een delegatie onder leiding van minister Winston Lackin, is vooraf afgereisd naar Beijing. Ook verschillende zakenlieden maken deel uit van het presidentiële gezelschap. Bouterse deelde aan journalisten vrijdag mee dat China op Trinidad US$ 8 miljoen aan Suriname heeft geschonken. US$ 40 miljoen moet nog worden ingevuld. Er zal een presentatie gedaan worden over het ziekenhuis in Wanica. De Caricom heeft een toezegging gekregen van US$ 3 miljard. Bouterse vindt dat Suriname er snel bij moet zijn om invulling hieraan te geven. Het schrijven van goede projectdossiers is het grootste struikelblok van Suriname, waardoor het lang duurt om de projecten uit te voeren.

Geen sprake van isolatie
Aanvankelijk zou de president geen gebruik maken van de SLM voor de reis naar China. De SLM heeft een vliegtuig geleased voor de vluchten van en naar Amsterdam. Alle kosten zijn voor rekening van de Staat. Er zijn diverse mogelijkheden bekeken om de reis met lijndiensten te maken, maar uiteindelijk bleken ze niet haalbaar te zijn. Critici voeren aan dat Bouterse niet via Europa kan reizen naar China, omdat hij geïsoleerd is door de veroordeling in Nederland.

"Ik hoor allerlei geluiden over de reis naar China. Het mooiste wat ik heb gehoord is 'Bouterse is geïsoleerd daarom gaat hij naar China'. Het is heel erg moeilijk om zo een stommiteit aan je voorbij te laten gaan", stelde Bouterse. Hij zei dat Surinamers die het niet willen begrijpen, op termijn zullen beseffen hoe belangrijk dit bezoek is. De president zei dat de voordelen die de reis heeft niet opwegen tegen de kosten. Hij gaf een schot voor de boeg over zijn presentatie als keynote speaker op de 'Word Peace Forum' georganiseerd door de universiteit van Beijing. Het staatshoofd merkte op dat het misschien niet veel zegt in Suriname, maar het betekent veel in de wereld. Zijn boodschap aan de wereldgemeenschap zal zijn: 'Samenwerking leidt tot minder oorlogen'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May