Benschop: Optreden schooldirecteur aanvechtbaar
21 Jun 2013, 06:00
foto
Een van de leerlingen die niet wilde dat zijn haar werd geknipt door een kapper op school.


Gewestelijke politiecommandant Stanley Benschop zegt aan journalisten in Nickerie dat directeur Livia Pelswijk van de Sitalsinghschool volgens de wet niet aan een derde mag gaan zonder toestemming. Hij geeft aan dat onderwijsinspecteur Rita Chotoe-Sanchit ook een onderzoek instelt. Hij weet niet welke maatregelen er getroffen zullen worden, dus wacht hij af. Hij geeft verder aan dat het optreden van de directeur tegen de integriteit is van de leerlingen. Er kunnen wetsartikelen toegepast worden.

Directeur Pelswijk die besloten heeft om een kapper in te schakelen om jongens met lang haar, kort te knippen moest zich aanvankelijk donderdagmorgen aanmelden bij de onderwijsinspecteur. Er was echter ook een bijeenkomst van mulo-directeuren in Paramaribo. Pelswijk heeft haar verhaal gedaan bij de collega's en heeft brede ondersteuning. Zij voert aan dat ouders toestemming gegeven hebben om het haar te knippen. Diverse ouders en leerlingen ontkennen dit. Zij wijzen er ook op dat in het ordereglement van de school niet staat dat de schoolleiding een kapper kan inschakelen als het haar van de leerlingen te lang is.

Chotoe zegt aan Starnieuws dat er een nieuwe afspraak is gemaakt voor maandag. De jongens die verplicht werden hun haar te knippen, hadden vandaag een pet op. Er werd geen lesgegeven, omdat er een jongerenbeurs op de Sitalsinghschool wordt gehouden. Darryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, is ook in Nickerie. Hij heeft zich ook georiënteerd over deze kwestie en met leerlingen en leerkrachten gesproken. Boetoe zegt dat iedereen regels moet naleven, maar dat er geen mensenrechten mogen worden overtreden. Hij zal alle partijen horen. Diverse ouders en leerlingen zijn niet te spreken over het optreden van de directeur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May