St. Gerardusschool krijgt nieuwbouw
21 Jun 2013, 10:00
foto
Het terrein waarop de nieuwbouw van de St. Gerardusschool komt.


De kogel is door de kerk. De St. Gerardusschool van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) krijgt een nieuwbouw op het terrein achter VOJ Albina. Met de bouw raakt de school na ruim tien jaren uit de vicieuze cirkel van wateroverlast bij iedere fikse regenbui en springvloed in de Marowijnerivier.

Ricardo Kensmil, directeur van het RKBO, verklaart tegenover Starnieuws dat de doorbraak gebracht is door het kabinet van de president. "We zijn nu bezig de formele procedure af te werken om de bouwgrond te verkrijgen." Kensmil geeft aan dat bij dit besluit eveneens de oudercommissie is betrokken. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zal de school bouwen. Daartoe heeft minister Shirley Sitaldin concrete toezeggingen gedaan. Het RKBO moest alleen zorgen voor het bouwterrein.

Veel narigheid
Naast wateroverlast, zijn geluidoverlast en drugsgebruik in de omgeving, negatieve factoren die het besluit rechtvaardigen de school te verhuizen. "Ik kon de situatie van de school niet langer aanzien en trok aan de bel bij het kabinet van de president", zegt Claudine Doornkamp, voorzitter van de subafdeling van de Nationale Democratische Partij. Kenneth Slooten van het Bureau Volkscontacten nam deze kwestie over en na vijf dagen werd er een technisch team gedirigeerd naar Albina. Roland King en Jarien Gadden namen poolshoogte. Maandag werd tijdens een onderhoud in Paramaribo het besluit genomen om een nieuwe school te bouwen.

"Bij elkaar genomen hebben we een maand achterstand opgelopen", zegt schoolleider Joan Grep. Ze is al drie jaar belast met de leiding van de school. "We hebben veel narigheid ondervonden." De ontstane achterstand drukte volgens Grep zwaar op de motivatie van leerkrachten en leerlingen.
Vorig jaar begonnen derden tot bevreemding van veel Albinezen beheersdaden uit te voeren op het terrein. Zij deden dit zonder over degelijke documenten van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer te beschikken. Het terrein werd flink opgehoogd en voorzien van een omheining van zinkplaten. Nadat ruchtbaarheid werd gegeven hieraan, werden de activiteiten abrupt stopgezet.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May