Bustarieven verlaagd maar Braziliaanse protesten blijven
20 Jun 2013, 15:10
foto
Dit was de menigte waar tegenover de politie stond in Niteroi. (Foto: AFP)


De Braziliaanse autoriteiten zijn er niet in geslaagd de landelijke protesten te stoppen, ondanks ze de tariefsverhogingen voor het openbaar vervoer hebben teruggedraaid. Aanvankelijk waren het die verhogingen die de onrust hebben aangewakkerd.

Menigten blokkeerden de hoofdwegen in Sao Paulo en Brasilia. In Rio de Janeiro stonden demonstranten tegenover de politie kort nadat de terugdraaiing werd aangekondigd. Eerder waren er botsingen voordat het Braziliaanse voetbalteam speelde tegen Mexico in Fortaleza in de Confederations Cup.

De demonstranten zijn boos over de corruptie en de hoge uitgaven voor de Wereldkampioenschappen die volgend jaar in het land worden gehouden. Activisten zeggen dat ze niet van hun voornemen af te brengen zijn om vandaag de grootste betogingen te houden. Er worden honderdduizenden verwacht in de straten, voor de volgende wedstrijdronde in de Confederations Cup.

Demonstranten onbewogen
De aanhoudende protesten volgden nadat de autoriteiten in de twee grootste steden, Rio de Janeiro en Sao Paulo, zeiden dat ze de tariefsverhogingen voor het openbaar vervoer zouden terugdraaien. De burgemeester van Sao Paulo, Fernando Haddad, zei dat de terugdraaiing een groot offer is en dat in andere investeringen moet worden gesneden. Ook zijn collega van Rio, Eduardo Paes, maakte een soortgelijke opmerking. Lagere transportprijzen zouden de stad jaarlijks US$ 225 miljoen kosten.

De burgemeesters van Cuiaba, Recife, Joao Pessoa en andere steden hebben in reactie op de protesten ook al aangekondigd de bustarieven te verlagen. Maar de demonstranten waren onbewogen door het gebaar. Een demonstratie in de stad Belo Horizonte is gedurende meer dan 10 uur doorgegaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May