Naarendorp vindt brief collega's naar rechter 'hoogst ongepast'
19 Jun 2013, 12:00
foto


Edward Naarendorp, raadsman van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur), vindt het hoogst ongepast en in strijd met regels van het procesrecht dat rechter Ingrid Lachitjaran zich teruggetrokken heeft en de zaak van de muziekauteursrechten niet meer behandelt. Dat deed de magistraat nadat zij een brief ontving van de advocaten Jennifer van Dijk-Silos en Dwight Kraag, die de Staat (ministerie van Justitie en Politie) vertegenwoordigen.

Silos en Kraag hebben de rechter in een brief uitgelegd dat de Staat Suriname, met name het ministerie van Justitie en Politie, bezwaar tegen haar heeft als zij de zaak behandelt en vonnis gaat wijzen. Silos verklaart tegenover Starnieuws dat deze rechter eerder vonnis heeft gewezen in een dergelijk geschil tussen partijen. De magistraat heeft hierdoor voorkennis van deze zaak. Haar cliënt betwijfelt of de rechter objectief vonnis kan wijzen in deze kwestie. De advocaten van de Staat deden met succes een beroep op de rechter om dit kort geding naar een collega te verwijzen. Lachitjaran trok zich op basis van de brief terug. Dit geschil wordt nu behandeld door rechter Anand Charan.

Rechtsregels toepassen
Naarendorp om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zaken aanhangig gemaakt bij de rechter in de rechtszaal worden uitgevochten. Aangezien deze kwestie in de publiciteit is gebracht, stelt hij dat er regels zijn die gehanteerd moeten worden. Indien een advocaat vindt dat een rechter om wat voor reden dan ook een zaak niet mag behandelen, dient de procedure die er is gevolgd te worden. De rechter moet dan gewraakt worden. Een brief schrijven naar de rechter die de zaak al in behandeling heeft genomen, is volgens Naarendorp ongehoord. Op die manier wordt getracht de rechter te beïnvloeden.

De raadsman stelt dat deze kwestie neigt naar inmenging die in artikel 131 van de grondwet verboden is. In artikel 131 lid 3 staat dat Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden. Naarendorp heeft aan de rechter in een schrijven gevraagd om niet af te wijken van de geldende regels. Intussen is deze zaak overgedragen aan rechter Charan. Donderdag gaat de behandeling verder.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May