Suriname en Haïti tekenen samenwerkingsovereenkomsten
17 Jun 2013, 15:30
foto
De ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname en Haïti hebben twee overeenkomsten getekend in bijzijn van de presidenten Desi Bouterse en Michel Martelly. (Beeld: kabinet van de president)


Suriname en Haïti hebben twee overeenkomsten getekend aan het einde van het presidentiële bezoek zondag. Het gaat om een luchtvaartovereenkomst en een technische samenwerking over Handel, Toerisme en Cultuur. Ook het bedrijfsleven heeft diverse gesprekken gevoerd en concrete afspraken gemaakt.

President Desi Bouterse zei aan zijn collega Michel Martelly dat hij tevreden is met wat er is bereikt. Hij benadrukte dat de voorzitters van het Surinaamse Bedrijfsleven (Ferdinand Welzijn), de Kamer van Koophandel (Henk Naarendorp), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Wilgo Bilkerdijk), de voorzitter van het Rijstorgaan (Badresein Sital) en diverse ondernemers deel van de delegatie uitmaken. Hieruit blijkt dat de banden verder zullen worden aangescherpt. De president merkte op dat de regering veel belang hecht aan dit tegenbezoek. Bouterse prees de vooruitgang die geboekt is met de wederopbouw van Haïti na de verwoestende aardbeving begin 2010. Hij is voor de derde keer naar het land geweest en ziet het werk dat gedaan is. Hij sprak over een heroïsch volk, refererend ook naar de historie van het land.

Concrete afspraken
Beide landen hebben te kennen gegeven dat begin juli een consulaat zal worden geopend in Paramaribo en Port-au-Prince. Een technische commissie heeft het voorwerk reeds gedaan. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei in een statement aan het kabinet van de president dat het consulaat in beide landen op dezelfde dag zal worden geopend. Begin juli zal de Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname afreizen voor de opening.

Haïti heeft eveneens veel belangstelling voor de activiteiten rond Carifesta. Na Suriname is Haïti belast met de organisatie. Lackin deelde mee er uitgebreide gesprekken hierover zijn gevoerd met de minister van Cultuur. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben naast zakenlui ook gesprekken gevoerd met de ministers van Handel, Landbouw en Industrie. De samenwerking in de rijstsector is ook uitvoerig aan de orde geweest. De afspraken die gemaakt zijn in de twee overeenkomsten, zullen verder worden uitgewerkt. Bouterse en Martelly willen zo snel mogelijk resultaten zien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May