VHP Nederland: Gouddeal Surgold sprong in ongewisse
12 Jun 2013, 03:00
foto


De goudovereenkomst met Surgold is een blanco cheque van Suriname aan de multinational. Zo omschrijft VHP-Nederland de overeenkomst de die staat Suriname heeft gesloten met Surgold (een joint venture tussen Suralco en Newmont).


Ontbreken van inzicht in het totale projectbedrag, onduidelijkheid over het door de staat te investeren bedrag en de wijze van financiering door de staat, zijn voor VHP-Nederland de redenen om de overeenkomst te betitelen als een sprong in het ongewisse. Zij ziet enorme kosten voor toekomstige generaties, doordat Suriname zich heeft verplicht maatregelen te treffen, opdat de multinational tegen lagere tarieven dan de marktconforme, energie kan betrekken.

“De overeenkomst is een sprong in het ongewisse, omdat Suriname financiële verplichtingen van onbekende omvang aangaat, waarbij de omvang van kosten en uitgaven wordt bepaald door de multinational,” schrijft VHP Nederland. Ook de niet transparante uitgifte van goudconcessies in de areas of interest baart haar zorgen.

Favoritisme op grote schaal
“Waar sommigen jarenlang wachten op goedkeuring van hun concessieaanvragen, heeft de regering-Bouterse het gepresteerd om dit jaar natuurlijke personen en rechtspersonen meer dan vijf en zes concessies te geven, waardoor elke vierkante centimeter in de area of interest is uitgegeven.” VHP Nederland zegt dat zij niet aan de indruk ontkomt dat er bij het uitgeven van de mijnbouwrechten sprake is geweest van vriendjespolitiek, regelarij en favoritisme op grote schaal en dat er sterk getwijfeld moet worden of deze personen en bedrijven financieel in staat zijn tot exploratie of exploitatie.

VHP Nederland zegt dat ondanks debatten in het parlement en opnieuw onderhandelen, de zorgpunten in de gouddeal met Surgold niet hebben weggemaakt. Bij de opstelling en uitvoering van deze overeenkomst “ontbreken de daadwerkelijke inzet van de van belang zijnde instituten.” Ook essentiële zeggenschap van Surinaamse zijde bij de uitvoering van de overeenkomst ontbreekt, zegt VHP Nederland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May