Slappe klei stagneert herstel weg naar Cotticabrug
13 Jun 2013, 04:00
foto
De Cotticabrug is af, maar herstel van de weg er naartoe ondervindt stagnatie.


De brug over de Cotticarivier is af. Echter is voor het herstellen van het weggedeelte vanaf de afslag naar Bushman Hill tot de Cotticabrug, meer tijd nodig dan aanvankelijk was voorzien. Eerder bestond bij weggebruikers de hoop dat zij de omweg vanuit Bushman Hill via Moengo naar de Oost-Westverbinding na het eerste kwartaal van het jaar, niet meer zouden hoeven maken. Deze hoop is nu de grond ingeboord.

Volgens Guido Koorndijk, projectcoördinator van het ingenieursbureau Firm Engineering, bevindt het traject naar de Cotticabrug zich op zeer slappe klei en zijn aan weerszijden heel diepe en brede goten aanwezig. Hij legt uit dat de basis van de weg in de nieuwe situatie circa 40 centimeter hoger is opgebouwd. "Het gevaar van wegglijden van de weg is reëel aanwezig als hier geen voorzorgsmaatregelen getroffen zouden worden", zegt Koorndijk aan Starnieuws.

Extra maatregelen
De zwaar bereden omleiding is in de regentijd moeilijk begaanbaar. Ertstransporttrucks van de Suralco maken ook gebruik van de weg. Voor het onderhoud zorgt wegenbouwer MNO Vervat. "De benodigde maatregelen om een stabiele, betrouwbare wegbasis te creëren in deze omstandigheden vergen veel tijd, waardoor van de weggebruikers nog even geduld moet worden gevraagd", zegt Koorndijk. Hij zegt dat 95 procent van de weg tussen Meerzorg en Albina (140 km) nu degelijk geasfalteerd is.

Mede als gevolg van deze stagnatie, zal de oplevering van lot 2B (sectie Wanhati - Moengo) later plaatsvinden dan was gepland. Het overige deel van lot 2 (Tamanredjo-Wanhati) is al opgeleverd door MNO Vervat. De asfaltering van Lot 3, zijnde de strekking tussen Moengo en Albina, is afgerond door aannemer Dalian. Nu vinden er nog enkele afrondende werkzaamheden plaats. Herstel van Lot 1, strekking Meerzorg-Tamanredjo, vordert langzaam en het werk zal in 2014 worden afgerond.

De werkzaamheden vinden plaats in bewoond gebied met nutsvoorzieningen. "Hoewel het contract in 2010 is getekend, is het pas halverwege het vorig jaar gelukt de obstakels te overwinnen", stelt Farzi Khodabuks, projectcoördinator van Baitali N.V. Dit bedrijf is belast met de werkzaamheden van Meerzorg naar Tamanredjo, over een totale lengte van 20 kilometer. Khodabuks zegt dat er al eerder met dit bijltje is gehakt bij de asfaltering van de weg naar South-Drain in het district Nickerie.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May