Ganze krijgt na 165 jaar vrouwelijke kapiteins
08 Jun 2013, 13:33
foto
Granman Belfon Aboikonie geflankeerd door de twee nieuwe kapiteins Silva Landveld-Van Ewijk en Ifna Vrede. (Foto: Ramon Keijzer)


Ifna Vrede (50) en Silva Landveld-Van Ewijk (54) zijn vanmiddag op traditionele wijze plechtig beëdigd tot kapiteins van het dorp Ganze, te Brownsweg in het district Brokopondo. Voor het eerst in de 165-jarige historie van Ganze zijn vrouwelijke leiders op dit niveau benoemd. Ook vijf basja's, onder wie drie vrouwen, zijn vandaag geïnstalleerd. Twee basja's kregen hun uniform. Dit vond op ceremoniële wijze plaats. Justus Leidsman is bevorderd tot hoofdbasja.

De plechtigheden in het district worden bijgewoond door diverse districtscommissarissen, minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling die ook de president vertegenwoordigt. Raadsadviseur Eddy Jozefzoon, die van Ganze afkomstig is, is eveneens van de partij. Granman Belfon Aboikonie van de stam der Saramaccaners riep de nieuwe gezagdragers op om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheden en deze nauwgezet uit te voeren.

Districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van Brokopondo wees op de taken die de nieuwe gezagsdragers op zich nemen. Zij haalde aan dat mensen in diverse dorpen voor elk 'wisje wasje' rennen naar de dc. Zij benadrukte dat het gezag van de basja's en kapiteins moet worden gerespecteerd door de gemeenschappen. Voor zaken die in de dorpen plaatsvinden, moeten de dorpelingen zich in eerste instantie tot het lokale gezag wenden. Zij voerde aan dat het traditioneel gezag meer respect dient te krijgen. Zij zal mensen die bij haar komen voor kleine problemen terugsturen naar het dorpsgezag. Zij riep de gezagsdragers ook op om de mensen met respect te behandelen. De plechtigheden uit Ganze werden live uitgezonden door Radio Boskopu.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May