Maximale straf voor dood door schuld bij aanvaring
07 Jun 2013, 04:50
foto


Demian V. kreeg een celstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk opgelegd door rechter Sieglien Wijnhard op de rechtszitting donderdag. Demian V. en de Braziliaan kwamen op 25 november 2010 tegen een patrouilleboot van de Fransen aan. Hierbij liet een soldaat het leven en anderen raakten gewond. De rechter achtte dood door schuld bewezen. Aangezien de man al ruim een jaar in voorarrest had gezeten, kwam hij gelijk na de uitspraak vrij.

Wijnhard merkte op dat het niet bewezen is dat de veroordeelde de soldaat met opzet van het leven beroofd heeft. De Fransen en Demian V. gaven aan dat het erg donker was op de rivier. Daarnaast hadden geen van de boten verlichting, waardoor de mannen elkaar niet opmerkten. In het proces-verbaal van de politie is opgenomen dat Demian V. en de Braziliaan smokkelwaar bij zich hadden. Volgens de rechter is het niet onwaarschijnlijk dat ze bij het zien van de Franse patrouille weg probeerden te komen. De rechter merkte op dat het grove onvoorzichtigheid is geweest om over de boot te varen.

Tegenstrijdigheden
Demian V. bleef ontkennen dat hier sprake is van opzet. Ook zei hij geen beamer aangemaakt te hebben en beweerde dat deze ook niet in de boot aanwezig was. Op foto’s van de politie bleek wel dat een beamer aanwezig was. Tegen hem had het Openbaar Ministerie drie jaar gevangenisstraf geëist. Advocaat Raoul Lobo merkte eerder op dat zijn cliënt niet de kapitein was.

Volgens de raadsman bevonden zich in eerste instantie drie personen op de boot en was een zekere N., een Braziliaan, op de boot. N. ontkent dat hij erbij was. De verdachte verklaarde dat N. het vaartuig bestuurde. De raadsman deelde mee dat uit onderzoek van de Franse justitie, verklaringen van de verdachte en een andere Braziliaan, niet gebleken is dat Demian V. de bestuurder van de boot was.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May