Raadsman: Bewijsmiddelen OM in zaak-Veira 'toevalligheden'
06 Jun 2013, 20:30
foto


Advocaat Benito Pick vindt dat de bewijsmiddelen van het Openbaar Ministerie, in de moordzaak van John Veira, ‘toevalligheden’ zijn. Hij zei op de zitting donderdag dat er geen concrete bewijzen zijn geleverd in deze zaak.

Officier van justitie, Duncan Nanhoe, heeft achttien jaar tegen de verdachte Sergio B. geëist. Hij wordt ervan verdacht de schutter te zijn geweest die Veira, toenmalig hoofd van de Luchtvaartdienst, heeft doodgeschoten op 21 april 2010.
Pick vroeg rechter Sieglien Wijnhard om zijn cliënt integraal vrij te spreken en de dagvaarding nietig te verklaren. Hij vindt dat het bewijs niet wettig en overtuigend is. Zo zou de kroongetuige D. geen verklaringen af willen leggen, omdat hij bedreigd was. Onduidelijk is door wie hij bedreigd werd. Daarnaast voerde Pick aan dat tal van gebeurtenissen in deze zaak onduidelijk zijn. Zo bestuurde eerst Sergio B. de motorfiets en daarna weer iemand anders. Ook had de verdachte aangegeven dat hij nooit de opdracht had gegeven om de motorfiets te overhalen en deze later in de Boomskreek te dumpen.

Bewust gepland
Op een eerdere zitting zei Nanhoe dat de verdachte op 11 april 2010 uit Frans-Guyana kwam. Vanaf toen had hij serieuze plannen beraamd tegen Veira. Zo had hij op 18 april een motorfiets voor US$ 3700 gekocht. Dit voertuig bleek motorisch niet in orde te zijn. Sergio B. bracht deze naar een monteur voor snelle reparatie. Daarnaast ging de verdachte samen met de motorfietsbestuurder, Dwight H, vóór de moord om de omgeving te bekijken.

Na de moord werd de motorfiets in de Boomskreek gedumpt. Het voertuig werd ontdekt, nadat de kroongetuige D. een verklaring aflegde. D. was aangehouden voor overtreding van de wet Verdovende Middelen, maar weigerde later informatie door te spelen. Volgens Nanhoe werd D. bedreigd, waardoor hij vreesde om op de zitting een verklaring af te leggen. Sergio B. had verklaard dat hij zich ten tijde van de moord op een verjaardagsfeest bevond. Bij onderzoek bleek deze informatie niet helemaal te kloppen.

Sergio B.en Dwight H. gingen op een motorfiets naar de woning van Veira. Daar aangekomen stapte Sergio B. af van het voertuig en riep Veira naar buiten. Nadat het slachtoffer zijn voordeur opendeed, zou Sergio B. twee schoten gelost hebben. Veira overleed kort hierna aan de opgelopen verwondingen. Sergio B. werd in Frans-Guyana aangehouden. Op 4 juli zal deze zaak voortgezet worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May