Roken in publieke ruimten vanaf vandaag strafbaar
07 Jun 2013, 00:00
foto


Roken in publieke ruimten, in hotels, op kantoren, algemene werkruimten, in bars en andere horeca bedrijven, is vanaf vandaag verboden en strafbaar. Ook de verkoop van losse sigaretten mag niet meer plaatsvinden. Aan personen jonger dan achttien jaar, mogen geen sigaretten en andere tabaksproducten worden verkocht. De anti tabakswet treedt vandaag in werking en volgens het ministerie van Volksgezondheid is Suriname vanaf nu een stukje gezonder.

Rokers mogen voortaan alleen in de buitenlucht of thuis een sigaret, sigaar of pijp opsteken. Door de invoering van de tabakswet hoeft niemand meer de tabaksrook van een ander in te ademen. Volgens het ministerie zullen op termijn minder mensen ziek worden door mee te roken. Volksgezondheid heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren het publiek geïnformeerd. Op publieke plaatsen zijn borden geplaatst die het rookverbod aangeven er zijn landelijk informatiebijeenkomsten gehouden. Op vrijwel alle scholen, overheidskantoren, winkels en restaurants is er een bordje waarop staat: verboden te roken, terwijl de anti-rookspotjes op de radio en de televisie het roken moeten ontmoedigen.

In de horeca sector en andere uitgaansgelegenheden, zoals de casino’s, zal het rookverbod volgens tenthouders moeilijker uitvoerbaar zijn dan het de bedoeling is van het ministerie. “Daar komen mensen om zich te vermaken, een borrel te pakken en een sigaret te roken. Ik heb me er al op voorbereid dat met deze nieuwe maatregel er misschien minder klanten komen”, zegt tenthouder George Aalstein. De meeste bars hebben op last van het ministerie ook de bordjes geplaatst. Aalstein vraagt zich echter wel af in hoeverre het in de praktijk makkelijk zal zijn rokers echt te verbieden te roken. “Als ik de politie bel voor een ongehoorzame klant, hoeveel zal dat helpen. Je wil ook geen klanten verliezen”, zegt hij.

In elk geval wordt op het ministerie van Volksgezondheid de invoering van de tabakswet feestelijk ingeluid met toespraken van onder andere minister Michel Blokland. Ook zullen de journalisten worden geïnformeerd over de antirookcampagne die het ministerie de afgelopen maanden heeft gehouden. De anti-rookwet is op 7 februari aangenomen in het parlement en op 7 maart afgekondigd. Volksgezondheid laat weten dat de controle op de naleving van de regels niet alleen een taak is van de politie, de milieu- en arbeidsinspectie, maar ook van de samenleving.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May