Nieuw Front vreest dat deal Surgold wordt 'doorgedrukt'
06 Jun 2013, 01:00
foto


Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt bezorgd te zijn over het plotselinge besluit waarmee assembleeleden geconfronteerd zijn, terwijl ze 140 jaar Hindostaanse immigratie aan het herdenken waren. "Vrijdag wordt de overeenkomst met Surgold gewoon doorgedrukt. Wij maken ons zorgen over principiële punten, maar hebben geen spreektijd meer", zegt de politicus aan Starnieuws.

Donderdag komt De Nationale Assemblee in huishoudelijke vergadering bijeen. "Wij zullen om ruime extra spreektijd vragen, want het gaat om nationaal belang. Door de deal met Surgold, worden generaties lang gebonden aan besluiten die nu genomen worden", stelt Randietsingh. Hij merkt op dat een delegatie onder leiding van Rabin Parmessar, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zaterdag naar Europa vertrekt. Hij zal een vergadering bijwonen van de Europese Unie.

Newmont heeft haast
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zal eerst aan het woord komen. De regering had diverse vragen meegenomen, waarover onderhandeld moest worden met Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont). "Het kan best zijn dat de minister diverse zorgpunten wegneemt, maar wij moeten op de antwoorden in kunnen gaan. Wij hopen dat we de ruimte krijgen om onze visie te geven op de beantwoording van de vragen", zegt Randjietsingh.

De Nieuw Front fractieleider voert aan dat de Amerikaanse multinational Newmont, besluiten moet nemen over de op te zetten goudmijn. Er is volgens hem haast bij, vandaar dat op een ongebruikelijke dag, vrijdag, ineens wordt vergaderd. "Het is nu al duidelijk dat zaken gewoon doorgedrukt zullen worden, want anders zou deze kwestie niet zo plotseling op de agenda worden gebracht", stelt Randjietsingh.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May