Deal Surgold vrijdag op agenda Nationale Assemblee
05 Jun 2013, 20:10
foto


De Nationale Assemblee zal vrijdag de ontwerpwet om te komen tot een overeenkomst met Surgold (joint venture Suralco en Newmont) in de behandeling nemen. Tijdens de debatten zijn diverse zorgpunten geuit door assembleeleden uit de coalitie én oppositie. De onderhandelingscommissie moest de knelpunten bespreken met Surgold.

Donderdagmiddag zal de deal tussen de republiek Suriname en Iamgold worden ondertekend. Hiervoor zijn diverse betrokkenen, onder wie ook assembleeleden, uitgenodigd. Starnieuws verneemt dat de onderhandelingscommissie intensieve gesprekken heeft gevoerd met Surgold. Over de moeilijke punten is verder onderhandeld. De regering is intussen zover om antwoord te geven op de vraagstukken waarover de volksvertegenwoordiging struikelde.

Een van de hete hangijzers is de twaalf-urige werkdag. Dit geldt ook voor Iamgold, waar de regering een uitspraak over moet doen. De 'area of interest' heeft eveneens veel kritiek uitgelokt. Intussen heeft president Desi Bouterse De Nationale Assemblee doen toekomen een lijst waaruit blijkt welke bedrijven concessie hebben gekregen in het interessegebied van de multinationals. Suriname moet ongeveer US$ 400 miljoen investeren in de nieuwe mijn die samen met Surgold in oost-Suriname zal worden opgezet. Er zijn vragen gesteld over de wijze waarop dit kapitaal zal worden gemobiliseerd. Hoewel de regering zich kan terugvinden in diverse punten, is het nog steeds een kwestie van onderhandelen. Vrijdag zal blijken wat het onderhandelingsteam heeft kunnen bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May