NPS-voorzitter: Respect voor elkaar belangrijke waarde
05 Jun 2013, 14:25
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland, geflankeerd door ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch en John van Coblijn, voorzitter NPS-Paramaribo leggen een krans bij het standbeeld van Johan Pengel. (Foto: Edward Troon)


De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, en zijn VHP-partner Chandrikapersad Santokhi zijn het roerend met elkaar eens dat respect voor elkaar een van de belangrijkste waarden is die grote leiders gedemonstreerd hebben. Ook erevoorzitter Ramdien Sardjoe van de VHP memoreerde bij de kranslegging vandaag dat Jagernath Lachmon en Johan Pengel veel harten voor elkaar geopend hebben.

Behalve de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie, is ook de 43e sterfdag van Pengel herdacht. Het is ook 39 jaar geleden dat het standbeeld van Pengel in 1974 werd onthuld. "De bedoeling van onze aanwezigheid op deze dag bij dit standbeeld is, dat wij de bijdrage tot uitdrukking wensen te brengen die Jopie Pengel en zijn politieke broeder Jagernath Lachmon hebben geleverd aan onder andere de sociale cohesie in de Surinaamse samenleving. Het respect voor elkanders ideeën, economische belangen, cultuur, politieke en burgerrechten zijn fundamenten die zij legden, waarop de hedendaagse politici maar bovenal het Surinaamse volk op staan om verder de ontwikkeling van ons land te verduurzamen. Bij deze hulde willen wij ook betrekken alle 'onbezongen helden' uit ons volk die deze samenleving in stand hebben gehouden", zei Rusland.

Vredige samenleving
Rusland merkte op dat hij de blijvende opdracht heeft meegekregen dat de NPS zich onvermoeibaar zich moet inzetten om politieke vijandigheid, armoede en verdeeldheid onder de samenleving te bestrijden. Een gelukkige en vredige samenleving dient te worden gecreëerd en gestimuleerd.
"Wanneer ik dit aan u voorhoud worden wij tegelijkertijd als samenleving geconfronteerd met nieuwe uitdagingen van nieuwe groepen uit andere landen die in ons land komen werken en wonen. De geluiden uit de samenleving zijn helder en duidelijk", stelde Rusland.

Suriname heeft open poorten, maar eenieder die zich wenst te ontplooien in dit land zal zich moeten houden aan recht en wet en respect voor de bewoners. Hij wees ook op het veiligheidsaspect die in acht genomen moet worden. Rusland somde de potentie van het land op: Een bevolking met een rijke cultuur, bouwland, zoet water. Daarnaast heeft het land aardolie, mineralen, bossen, visserij, en mogelijkheden voor toerisme. "Wat wij als samenleving moeten hebben is eerlijk leiderschap dat instaat is de cohesie van de diverse groepen in tact te houden en verder te ontwikkelen en met visie en verantwoord beheer van onze hulpbronnen (vooral menselijke), ons land tot verdere hoogten te brengen", benadrukte hij. Hij riep op voor diversifiëren van de economie, waarin de landbouw een prominente rol dient te vervullen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May