Assembleeleden sturen brandbrief over onderwijssituatie
04 Jun 2013, 19:00
foto
Naschoolse opvang (Archieffoto)


Een aantal leden van de Nationale Assemblee heeft een brief gestuurd naar president Desi Bouterse met vragen over het project Naschoolse Opvang en de onderwijsachterstand in delen van het land. In de brief stellen zij onder meer dat de regering een beleid voert op onderwijsgebied dat funest is voor de toekomst van de Surinaamse jeugd.

De brief is ondertekend door assembleeleden Chandrikapersad Santokhi, Mahinder Rathipal, Mahinder Jogi, Arthur Tjin-A-Tsoi, Ganeshkoemar Kandhai, Radjkoemar Randjietsingh, Sheilendra Girjasing, Patrick Kensenhuis en Ruth Wijdenbosch.

Vragen
De assembleeleden willen van de president weten wanneer het evaluatierapport van het project Naschoolse Opvang, zal worden gepubliceerd en welke maatregelen de regering treft, dan wel zal treffen voor uitbreiding van dit project over het gehele land en wat de kosten per jaar zullen zijn.

Ook over de maatregelen van de regering of het ministerie voor het inlopen van de door haar zelf geconstateerde grote achterstand in het onderwijs in het binnenland, de districten en in de stad en de wijze waarop het onderwijs in deze gebieden op aanvaardbaar niveau gebracht zal worden, willen de assembleeleden geïnformeerd worden.

Het werk van de ontmantelde task force voor onderwijsinnovatie roept ook vragen op en de volksvertegenwoordigers willen weten “wat het baanbrekende werk is, zoals de regering dat zegt”, van deze task force. Een andere vraag betreft de kosten van de nieuw aangeschafte boeken c.q. programmering daarvan. De assembleeleden willen tot slot weten, wanneer De Nationale Assemblee kan beschikken over de beloofde nota ter verzelfstandiging van de basisscholen.

Overwegingen
In het schrijven zijn de volgende overwegingen meegenomen:

-dat de regering aan het volk van Suriname heeft beloofd, om het proefproject ‘Naschoolse Opvang’, waarbij naast voeding, huiswerkbegeleiding en regelmatige medische controle en sociale hulpverlening aan de 6000 kinderen zou worden gegeven, onverkort en in ijltempo zou voort zetten over het gehele land: in de stad, in de districten en in het binnenland;

-dat de regering zelf stelt: dat de onderwijssituatie ook in het binnenland op vrijwel alle gebieden en niveaus slecht tot zelfs zeer slecht is; dat er een grote onderwijsachterstand is zowel in het binnenland als in andere gebieden en regio’s; dat deze situatie dient te worden veroordeeld en dat opheffing van onderwijs achterstand en verheffing van het onderwijs naar een aanvaardbaar niveau in het dienst jaar 2013 hoge prioriteit zou krijgen; dat een task force die volgens de regering baanbrekend werk verzet, onlangs is ontmanteld, en met uiteindelijk bitter weinig resultaat, het onderwijs achterlatend in een nog grotere crisissfeer;

-dat de regering niet verder is gekomen dan het bestellen van boeken, zonder een gedegen onderwijsbeleid dat aangeeft welke richting de regering wenst in te gaan met het onderwijs en op basis waarvan onze leerprogramma’s moeten zijn afgestemd;

-dat de president heeft toegezegd dat hij in het eerste kwartaal van 2013 aan De Nationale Assemblee een nota zou aanbieden met daarin uitgewerkt de grondgedachten van het verzelfstandigen van de scholen, het teruggeven van de basisscholen aan de buurt- of wijkgemeenschappen, alsmede de wijze waarop vorm en inhoud gegeven zal worden aan dit proces met een tijdsplanning voor het zelfstandig maken van de basisscholen;

-dat dit beleid van de regering c.q. van het ministerie van onderwijs zeer verontrustend en vernietigend voor de toekomst van onze jongeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May