Jabini ziet geen strijdigheid goedkeuring goudovereenkomst
03 Jun 2013, 00:00
foto
Hugo Jabini, assembleelid Mega Combinatie/NDP en woordvoerder VSG.


Assembleelid Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) vindt niet dat hij een tegenstrijdige houding heeft aangenomen door vóór de overeenkomst tussen de Staat Suriname en Iamgold/Rosebel Gold Mines te stemmen. Hij is ook de woordvoerder van de Vereniging Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG). De advocaat van de Saramaccaanse gemeenschap, Fergus Mackay, vindt dat de overeenkomst met de Canadese goudmaatschappij in strijd is met het Saamaka-vonnis.

Jabini hiermee geconfronteerd, zegt aan Starnieuws dat nagenoeg alle assembleeleden - van de coalitie én de oppositie - tegen de area of interest zijn. Er is veel over gezegd in De Nationale Assemblee dat aan Iamgold en Surgold geen exclusieve rechten kunnen worden gegeven. "Uiteindelijk is bij mondelinge akte van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen bepaald dat de dorpen, waar volkeren in stamverband leven, uitgezonderd zijn", brengt het assembleelid in herinnering. Ruim dertig Saramaccaanse dorpen vallen in de uitbreiding van de concessie aan Iamgold. In het vonnis staat dat het gebied eerst afgebakend moet worden, voordat er concessies in overleg mogen worden uitgegeven.

In het Saamaka-vonnis is bepaald dat de grondenrechten, niet alleen van de Saramaccaanse gemeenschap, maar van alle in stam verband levende volkeren, gerespecteerd dienen te worden. Daarom is er met diverse groepen gesproken door de VSG. Er is onlangs overeenstemming bereikt met de Aucaners over het grondgebied, zegt Jabini. Hij merkt op dat de Saramaccaanse gemeenschap niet gehoord is bij het sluiten van de overeenkomst met Iamgold. "Wij van de commissie van rapporteurs hebben dat wel gedaan", zegt Jabini. Hij vindt dat alsnog uitleg moet worden gegeven aan de verschillende stammen die te maken hebben met de overeenkomsten van Iamgold en Surgold.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May