VSG blij met instemming Hof Costa Rica (update)
31 May 2013, 10:00
foto
Het Inter-Amerikaans Hof in Costa Rica.


De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) is blij dat het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens het voorstel overgenomen heeft om een werkgroep in te stellen ter uitvoering van het Saramacca-vonnis. De staat Suriname heeft zes weken de tijd om te beslissen of hij akkoord gaat met het voorstel, dat gedaan is door VSG.

De delegatie van de Staat Suriname, onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch, belegt hierover vanmiddag een persconferentie op het kabinet van de president. De partijen zijn dinsdag verschenen voor het Hof in Costa Rica om uitleg te geven over de stand van zaken rond het vonnis. Hugo Jabini, gemachtigde van de VSG, zegt aan Starnieuws dat de werkgroep een werkbare optie is om de einddatum te halen. Uiterlijk eind 2014 moet het vonnis, dat vijf jaar geleden is geveld, zijn uitgevoerd.

Het voorstel houdt in dat er een werkgroep zal worden gevormd waarin zitting hebben: de Staat Suriname, VSG, het Hof en de commissie van toezicht. "Hierdoor zijn alle partijen vertegenwoordigd en de tijdlijn kan dan worden bewaakt", zegt Jabini. Over de dreiging van hoofdkapitein Albert Aboikonie dat hij met de Matjau Lo uit de VSG stapt, merkt Jabini op dat dit niet mogelijk is. Granman Belfon Aboikonie is de hoofdvertegenwoordiger van deze lo. "Albert, een jongere broer van de granman, is ondergeschikt aan hem. Er zijn meer kapiteins uit deze lo die de VSG ondersteunen", deelt Jabini mee. De Saramaccaanse stam bestaat uit twaalf lo's (families).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May