Cicad presenteert nieuwe aanpak drugsproblematiek
30 May 2013, 22:10
foto


De drugsbestrijdingsorganisatie Cicad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een nieuwe aanpak van de drugsproblematiek gepresenteerd.
Het huidige drugsbeleid werd geanalyseerd en nieuwe scenario's werden ontwikkeld. Na deskundigen van verschillende disciplines geconsulteerd te hebben, heeft de Cicad het drugsbeleid vanuit de volgende zes invalshoeken geanalyseerd: ontwikkeling, veiligheid, openbare gezondheidszorg, economie, wettelijk kader, productie en aanbod.


De 53ste sessie van de Cicad werd van 20-22 mei gehouden is in Washington D.C., Verenigde Staten. De commissaris van politie Krishna Hussainali-Mathoera, de Cicad-vertegenwoordiger in Suriname, nam deel aan deze bijeenkomst. De drugsbestrijdingsorganisatie kreeg op de summit van regeringsleiders in april vorig jaar in Colombia mandaat om de bestrijding van drugs verder aan te scherpen.

Hernieuwde aanpak
De algemene conclusies in het rapport geven aan dat het drugsprobleem op het westelijk halfrond erg verschillend en dynamisch is en dat dit meer aandacht verdient. De ontwikkeling van het drugsbeleid op basis van zorgvuldige analyse, informatie en onderzoek moet leiden tot een evenwichtig integraal drugsbeleid, waarbij het accent niet alleen gelegd wordt op de illegaliteit en de criminalisering van drugs. Dit meldt het kabinet van de president in een persbericht.

De nieuwe aanpak houdt in dat bij een herdefiniëring van het drugsprobleem, wordt uitgegaan van vier scenario's. De drugsproblematiek als deel van:
- een groter veiligheidsprobleem
- een economisch probleem met hoge kosten voor bestrijding
- onderliggende sociale en maatschappelijke disfunctionerende factoren
- een globaal probleem, waarbij de drugsproducerende landen geconfronteerd worden met hoge en onredelijke kosten op basis van internationale druk, ten koste van hun eigen ontwikkeling.

Volgens de secretaris-generaal van de OAS, José Miguel Insulza, is met de publicatie van het rapport, de opdracht van de regeringsleiders uitgevoerd. Voorts kan de inhoud door de lidlanden gebruikt worden om een brede discussie op gang te brengen, om de besluitvorming voor een meer integraal en evenwichtig drugsbeleid te ondersteunen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May