Achttien jaar geëist tegen Rishi G.
30 May 2013, 21:15
foto


Rishi G. hoorde een strafeis van achttien jaar tegen hem op de rechtszitting donderdag. Hij staat terecht voor moord met voorbedachte rade op zijn vriendin Charleen Mertowirjo op 25 oktober aan de Heerenstraat. Officier van Justitie, Cynthia Klein stelde vast dat de verdachte twee keer van dichtbij op het slachtoffer heeft geschoten. Dit heeft geleid tot haar dood.

Sedert 2008 had de verdachte een liefdesrelatie met het slachtoffer. Het afgelopen jaar, op 16 augustus, deed Mertowirjo aangifte tegen hem voor mishandeling en bedreiging. Zij had vóór haar dood bij de politie verklaard dat Rishi G. haar bedreigde en had ook aangegeven dat hij haar en haar dochter zou vermoorden. Daarna zou hij de hand aan zichzelf slaan. De vriendin had verklaard dat de verdachte agressief was en dat hij zijn daden in woorden zou omzetten. Op 17 augustus vertrok zij naar haar ouderlijke woning en nam haar spullen mee. De verdachte zou daarna vaker te kennen hebben gegeven dat hij de relatie wilde verbeteren.

Twee verhalen
Op die bewuste dag reed Rishi G. naar de Heerenstraat, waar Mertowirjo werkte. Hij liep naar de wagen van zijn vriendin en schoot vanuit een korte afstand op haar. Toen hij bij zijn voertuig was, merkte hij op dat zij nog leefde. Hij keerde terug en schoot voor de tweede keer op haar. Hij reed daarna weg en werd aan de Kwattaweg aangehouden. Klein zei dat de verdachte kort na zijn aanhouding toegaf de schoten te hebben gelost. Op de rechtszitting beweerde hij zich niets meer te kunnen herinneren.

Rishi G. zei dat hij samen met zijn buurjongen een plan had beraamd om Mertowirjo te ontvoeren. Het idee kwam volgens hem van zijn buurjongen. Er waren geen andere plannen besproken. Zo was het niet duidelijk wat er na de ontvoering zou gebeuren. Volgens Klein had Rishi G. een paar dagen ervoor nieuwe patronen voor zijn jachtgeweer aangeschaft. Verder stelde de vervolgingsambtenaar dat er geen verband is tussen depressie van de verdachte en zijn handelen op de bewuste dag.

Gelooft niet in rapport
Volgens raadsman Irvin Kanhai is de persoonlijke integriteit van zijn cliënt behoorlijk geschonden, omdat de werkarm van de vervolging half naakte foto’s van de verdachte verspreid heeft. Ook kan de advocaat zich niet terugvinden in het psychiatrische rapport.

Hierin is vermeld dat Rishi G. ten tijde van het delict een ernstige depressie vertoonde, maar wel volledig aangerekend kan worden voor zijn handelingen. Dit, omdat er geen verband zou zijn tussen die depressie en de handeling. Daarnaast heeft de verdachte meerdere malen geprobeerd een einde aan zijn leven te brengen. De raadsman heeft geen geloof in het rapport. Op 13 juni zal er vonnis geveld worden in deze zaak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May