Oppositie wil duidelijkheid aanspreken monetaire reserve
30 May 2013, 14:30
foto


De Nieuw Front oppositie heeft vandaag in het parlement met nadruk gevraagd dat de regering komt uitleggen waarom, en waarvoor zij de monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aangesproken. Fractieleider Radjkoemar Randjietsingh vindt dat dit een te verregaande actie is van de regering en de CBvS, zonder dat daarover uitleg wordt gegeven.

In de afgelopen drie maanden is ruim US$ 140 miljoen uit de monetaire reserves gebruikt. Daarnaast is ook het volume van de goudreserves teruggebracht met 10.000 troy ounce. De oppositie heeft president Desi Bouterse, een brief geschreven, waarin om opheldering wordt gevraagd. Hierin wordt aangegeven dat de informatie vanuit de CBvS, waar het aanspreken van de reserves wordt vermeld, zeer verontrustend is. Volgens de oppositie is dit in strijd met wat de regering, de CBvS, het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) steeds hebben beweerd dat de economische vooruitzichten redelijk zijn en er gezorgd is voor financiële rust.

Ruimte voor uitleg
De president wordt gevraagd aan te geven of de gegevens en berichten van de CBvS juist zijn, welke bestemming is gegeven aan de vrijgekomen middelen en wat het vervolg beleid zal zijn. Aan het staatshoofd wordt ook gevraagd als deze ontwikkeling de veerkracht is van de economie, die de monetaire autoriteiten zeggen te hebben. De brief is ondertekent door alle leden van de NF-oppositie.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons heeft in de vergadering meegedeeld dat de brief naar de president zal worden doorgestuurd. Volgens haar is het de bedoeling dat de president elke maand vragen beantwoordt in het parlement. Er aan zal gewerkt worden dat in de eerste week van juni de president of de regering ingaat op het aanspreken van de monetaire reserves door de CBvS.

Zorgen voor stabiliteit
De CBvS heeft in een publicatie aangegeven dat reserves een belangrijke rol vervullen bij het garanderen dat een land in staat is om alle mogelijke onevenwichtigheden in vreemde valuta in de betalingsbalans af te dekken. De interventie was nodig om het vertrouwen in het monetaire en het wisselkoersbeleid van het land te behouden en om de economische gezondheid van het land te beschermen bij nationale rampen of externe schokken.

Ook wordt vermeld dat de CBvS is begonnen de goudreserves in haar internationale reserves te verminderen. Vanaf januari 2013 is de goudvoorraad verminderd met 26%, van US$ 122 miljoen (73 duizend troy ounces) eind 2012 naar US$ 90 miljoen (61 duizend troy ounces) aan het einde van de maand mei. De huidige goudvoorraad is nu 10 procent van de internationale reserves.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May