Kaakchirurgische missie helpt zestig patiënten
29 May 2013, 22:30
foto
De kaakchirurgen zijn bezig met een patiënt. (Foto: AZP)


In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is de vijfde missie kaakchirurgie achter de rug. In de ziekeninstelling is er behoefte aan uitbreiding van chirurgie bij de mond, kaak en het aangezicht.

Deze klinische zorg wordt nu medewerking van het VUMC Amsterdam gegeven. De missie van kaakchirurgen is in nauwe samenwerking met de in Suriname werkende tand- en huisartsen en andere medische specialisten uitgevoerd.

Tijdens hun vijfde missie hebben de kaakchirurgen afwijkingen in de kaak en het aangezicht als gevolg van trauma’s geopereerd. Ze hebben ook patiënten met aangeboren afwijkingen en kwaadaardige gezwellen geholpen.

Twee keer per jaar
Bij een volgende missie willen de chirurgen consulten verrichten en complexe patiënten opereren. Er zijn 60 patiënten geholpen tijdens deze missie. Zeven zijn geopereerd en bij 13 zijn er poliklinische ingrepen gedaan.Het is de bedoeling om twee keer per jaar een kaakchirurgie-missie te organiseren. Voor dit jaar is de tweede gepland voor november.

Intussen is het AZP bezig zijn staf op de afdeling kaakchirurgie uit te breiden. Het ziekenhuis beschikt al over een volledig uitgeruste kaakchirurgische behandelafdeling. Professor Bram Tuinzing, die vanaf 1980 voor de twaalfde keer Suriname bezoekt, was de missieleider. De vijfde missie heeft geduurd 20 tot en met 24 mei.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May